Auteur Topic: Nogmaals Aardbeien mede  (gelezen 14211 keer)

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Nogmaals Aardbeien mede
« Gepost op: juni 21, 2015, 11:06:12 am »
Omdat het idee van aardbeien mede mij wel aansprak en het er nu de tijd van het jaar voor is, zal ik ook maar eens een poging wagen.
Gisteren heb ik aardbeien kunnen plukken voor weinig. Een deel van de oogst heb ik meteen voorbereid.

Ingredienten:
  • 4,1 kg aardbeien (met aanhangend water van het wassen).
  • 7 gram Bioferm ROUGE
  • 3 gram pecto enzymen
  • 6 gram gistvoeding
  • 0.5 kg honing + 1,0 kg = 1.5 kg totaal
  • 0.5 liter water + 1.0 liter = 1.5 liter totaal
2015-06-20:
Was de aardbeien. Breng ze aan de kook met een beetje water. Laat afkoelen en voeg de pecto enzymen toe. Roer af en toe door.

2015-06-21:
Los de gistvoeding op in 20 ml water en voeg deze toe aan de most. Los ook de gist op in 80 ml handwarm water en voeg dit ook toe aan de most. De most zit nog steeds in (de afgedekte) pan.
Update 19:20: Nu net de most in de fles gegoten. De gisting is inmiddels aangeslagen, al gist het nog niet erg hard.

2015-06-24:
Omdat ik de indruk had dat de vergisting wat langzamer ging heb ik vandaag 500 gram honing in 500 ml water toegevoegd. Dit mengsel heb ik in een nieuwe fles gedaan, en het gistende aardbeiensap er bij geheveld.

2015-07-07:
Deze keer 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. De fles is nu vol.

2015-07-10:
Overgeheveld omdat mijn waterslot was volgelopen.

2015-08-05:
Overgeheveld, gisting leek gestopt. 500 gram honing en 500 ml water in een schone fles, het gistende aardbeiensap er bij geheveld.
« Laatst bewerkt op: augustus 05, 2015, 02:16:15 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Nogmaals Aardbeien mede
« Reactie #1 Gepost op: juni 24, 2015, 05:39:11 pm »
Vandaag 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd en overgeheveld.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Alchemist

  • New bee
  • *
  • Berichten: 2
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Nogmaals Aardbeien mede
« Reactie #2 Gepost op: juli 15, 2015, 10:40:46 pm »
Waarom zit het dopje op je waterslot op de foto?
Belemmert dat niet het ontsnappen van het gas?

Groet Alchemist

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Nogmaals Aardbeien mede
« Reactie #3 Gepost op: juli 16, 2015, 08:01:38 pm »
Het dopje hoort bij het waterslot. Dit voorkomt dat er troep in het water valt (of kruipt).
Aan de binnenkant van het dopje zitten wat verdikkingen, zodat er voldoende ruimte is voor het gas om te ontsnappen.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Nogmaals Aardbeien mede
« Reactie #4 Gepost op: oktober 11, 2015, 10:51:12 pm »
Maar eh, hoe smaakt ie ondertussen?  :)
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Nogmaals Aardbeien mede
« Reactie #5 Gepost op: oktober 12, 2015, 06:39:20 pm »
Het is een beetje versloft. Moet eigenlijk gaan hevelen naar een andere fles om het bezinksel er uit te krijgen. Maar weinig tijd en zo veel te doen. Misschien dat ik van het weekend een poging waag. Na het hevelen proef ik ook altijd even.
Ook moet ik nog een manier zien te vinden om de aardbeiendrab van de vloeistof te scheiden, anders gaat er wel erg veel verloren, ongeveer een halve fles.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Nogmaals Aardbeien mede
« Reactie #6 Gepost op: oktober 02, 2016, 08:18:18 pm »
 Nou eindelijk tijd gehad om de zaak te bottelen. Helaas heb ik er maar 3x 0.75cl er uit gehaald ivm het vele bezinksel van de aardbeien.
Les voor de volgende keer: het aardbeiensap eerst zeven voordat ik begin met de gist en de honing.
Maar de smaak is goed, redelijk zacht van smaak. Komt waarschijnlijk omdat deze al zolang op de fles staat. Wat het alcoholpercentage is weet ik niet, maar hij komt goed aan. >:D.

Binnenkort maar eens aan een nieuwe lading beginnen.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.