Leuke vraag!
Het moment waarop je een smaak toevoegt aan de mede, bepaalt hoe geïntegreerd deze smaak wordt met de smaak van de honing. Voeg je het fruit of de kruiden toe aan het begin van het proces, tegelijk met de gist, dan versmelten (synergie) de smaken van de honing en de toevoeging. Voeg je het later, bijvoorbeeld tijdens het gisten, of zelfs helemaal aan het einde, op de fles, dan zul je over het algemeen twee smaken in één drank hebben.
Voorbeeld: ik heb een paar jaar geleden granaatappelmede gemaakt, daarvan proef je de honing en de granaatappel veel minder, maar zitten er vooral smaken van rood fruit, karamel en citrus in. Niet omdat ik die smaken er zelf aan toe heb gevoegd, maar omdat Granaatappel+bloemenhoning+gisting=(rood fruit, karamel en citrus). Ik heb ook wel eens een vanillestok pas in de fles toegevoegd aan de mede, daarin proef je heel duidelijk mede en vanille naast elkaar.
Dit spel van wanneer je het fruit toevoegt is erg leuk, je kunt heel veel mee zodra je het in de vingers krijgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om 2/3 van de aardbeien aan het begin toe te voegen en mee te laten gisten (voor de synergie), maar omdat de aardbeiensmaak dan wat afvlakt (versmelt met de smaak van de honing), zou je achteraf nogmaals 1/3e van de aardbeien kunnen toevoegen om de aardbeiensmaak iets te benadrukken.