Wat microorganismen betreft kan gist uitstekend goed tegen zuur,
ze verlaagt namelijk zelf de zuurtegraad zodat andere organismen
geen kans krijgen om sterk te komen, maar 3 komt behoorlijk dicht
bij de zuurtegraad van azijn, en dus echt wel te laag. Houd dan
nog rekening dat de gist, indien ze in staat is om op gang te komen,
de zuurtegraad nog verder zal verlagen en je bent al bijna helemaal
zeker dat je gist geen kans meer maakt.
Beste dat je nu kan doen is de zuurtegraad proberen te verlagen.
Hiervoor verkopen ze (en raden ze dikkijls aan) neerslagkalk
(Calcium Carbonaat), maar zelf heb ik betere ervaringen met
Kaliumcarbonaat. Minder smaak-effect en minder troebel.
(Heb ze zelf al beiden uitgeprobeerd.) Meestal zal er wel een
commerciele naam aan gegeven zijn dus zal je wel een beetje
moeten uitzoeken welke ontzuurder wat is. Kaliumcarbonaat word
bij mijn brouwhandelaar verkocht onder de commerciele naam
kalinat Erbslöh.
Moest je aan een digitale zuurmeter raken (eventueel lenen?) is
dat eigenlijk wel gemakkelijker omdat je dan presiezer kan zien
welk effect welke dosis ontzuurder heeft en minder kans hebt om
te 'overshooten'. Die dingen zijn wel niet bepaald goedkoop, en
geen absolute vereiste, gewoon een gemak.
Ph verhogen tot 3,5 kan al resultaat boeken, maar je mag gerust
tot 4 gaan. En dan hopen dat de smaak van cola zonder suiker
je bevalt, misschien word het nog verrassend goed
LET WEL OP, ONTZUURDERS KUNNEN HEFTIG REAGEREN! Niet teveel
ineens, en best voor de zekerheid rekening houden dat je vat
kan overlopen.