Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
"Bijen zonder grenzen", mede met (Coca) cola
Pieter-Jan:
Ik heb ergens op het web gelezen dat je wijn kunt maken uit cola. Op zich best logisch, omdat zuur en suiker belangrijke voorwaarden voor wijn zijn.
Omdat er op dit forum nog niets van te vinden is: deze "Bijen zonder grenzen" mede, op basis van cola (met een vanillestokje als backup.)
21 mei
Giststarter
350 [ml] water
100 [g] suiker
10 [g] gistvoedingszout
50 [ml] citroensap
7 [g] Bioferm blanc gist
22 mei
(Giststarter staat te feesten.)
Alles in een emmer met
2,5 [kg] Honing
2 [l] Coca-cola
Aangevuld met kraanwater tot ca. 7 [l] most.
Schatting alc. = 15 %
gemeten pH = 3
Overhevelen & proeven na 20 aug
Agravain:
Mede met cola, een aparte combinatie.
Maar een pH van 3, dat is behoorlijk zuur. In cola wordt dat gemaskeerd door de suiker, die verdwijnt bij de vergisting.
Heb je dit recept al eens eerder gemaakt?
Pieter-Jan:
Hoi Agravain,
Nee, ik heb het niet eerder gemaakt, het schijnt naar Sherry te smaken.
De gebruikte pH-strips zijn niet heel nauwkeurig. Volgens wikipedia is de pH van cola is 2,8 en door het te vermengen schat ik het nu op 3,1. (De schaal is logaritmisch, dus 10x verdunnen doet de pH met 1 stijgen.)
Hoe is jou ervaring met Bioferm Blanc (zie Topic: Agravain's eenvoudige mede), in de zin: overleeft de gist dat?
Ad het toevoegen van honing (je reactie in Topic: Ik ben Pieter-Jan): meestal doe ik alles in 1x. Weet je wat er gebeurt als je honing en suiker mixt?
Bv. eerst een kilo suiker en bij overhevelen een kilo honing toevoegen.
Agravain:
Ik weet niet of gist goed bestand is tegen zuur. Volgens mij heb ik één keer de PH bepaald met mijn titratie setje. Maar zo laag als 3 zijn mijn batches bij mijn weten niet geweest. Dacht dat witte wijn zo rond de 5 a 6 zit.
Verder weet ik niet of de witte wijn gist beter / anders presteert als rode wijn gist. Eigenlijk moet ik van alles een fles bewaren en eens een proef sessie houden.
Maar om dat een beetje goed aan te pakken moet je eigenlijk 1 grote batch most aanmaken en dat met de verschillende gisten inzetten. Dan weet je pas dat de smaakverschillen door de gist komen. Mijn (of eigenlijk Bijkers) eenvoudige mede smaakt prima, dus in dat recept is het prima op zijn plaats.
Nu heb ik wat lopen met aromatic gist, dus misschien dat die een rijker smaak pallet oplevert.
Honing en suiker gaat in principe wel goed. Als ik een gist starter maak, dan doe ik dit ook met suiker omdat dat lekker makkelijk afweegt. Honing doe ik altijd per pot (van 500 gram) er bij. Soms als ik meer honing wil gebruiken dan gaat er later in de vergisting nog wat bij (omdat anders de SM te hoog wordt en dat is ook weer niet goed voor de gist).
mrperq:
Wat microorganismen betreft kan gist uitstekend goed tegen zuur,
ze verlaagt namelijk zelf de zuurtegraad zodat andere organismen
geen kans krijgen om sterk te komen, maar 3 komt behoorlijk dicht
bij de zuurtegraad van azijn, en dus echt wel te laag. Houd dan
nog rekening dat de gist, indien ze in staat is om op gang te komen,
de zuurtegraad nog verder zal verlagen en je bent al bijna helemaal
zeker dat je gist geen kans meer maakt.
Beste dat je nu kan doen is de zuurtegraad proberen te verlagen.
Hiervoor verkopen ze (en raden ze dikkijls aan) neerslagkalk
(Calcium Carbonaat), maar zelf heb ik betere ervaringen met
Kaliumcarbonaat. Minder smaak-effect en minder troebel.
(Heb ze zelf al beiden uitgeprobeerd.) Meestal zal er wel een
commerciele naam aan gegeven zijn dus zal je wel een beetje
moeten uitzoeken welke ontzuurder wat is. Kaliumcarbonaat word
bij mijn brouwhandelaar verkocht onder de commerciele naam
kalinat Erbslöh.
Moest je aan een digitale zuurmeter raken (eventueel lenen?) is
dat eigenlijk wel gemakkelijker omdat je dan presiezer kan zien
welk effect welke dosis ontzuurder heeft en minder kans hebt om
te 'overshooten'. Die dingen zijn wel niet bepaald goedkoop, en
geen absolute vereiste, gewoon een gemak.
Ph verhogen tot 3,5 kan al resultaat boeken, maar je mag gerust
tot 4 gaan. En dan hopen dat de smaak van cola zonder suiker
je bevalt, misschien word het nog verrassend goed ;)
LET WEL OP, ONTZUURDERS KUNNEN HEFTIG REAGEREN! Niet teveel
ineens, en best voor de zekerheid rekening houden dat je vat
kan overlopen.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie