Auteur Topic: Hallo  (gelezen 14857 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Jules

  • New bee
  • *
  • Berichten: 9
  • ZzZzZzelfgemaakt is beter!
    • Bekijk profiel
Hallo
« Gepost op: mei 23, 2014, 01:17:56 am »
Hallo allemaal!

Mijn naam is Jules en ik brouw al enige jaren mijn eigen bier. Niet geheel onverdienstelijk gelukkig!
Nu ben ik via festivals in aanraking gekomen met mede en nu geloof ik dat ik dat ook kan maken, en dat ik het op zijn minst moet gaan proberen.
Ik ben me dan ook aan het inlezen hoe mede nou eigenlijk gemaakt wordt, en ondertussen heb ik een kleine batch in de gistfles staan. Als iemand nog een goed boek weet over mede bereiding hoor ik dat graag.

Tot snel!

Jules

Offline Pieter-Jan

  • New bee
  • *
  • Berichten: 13
    • Bekijk profiel
Re: Hallo
« Reactie #1 Gepost op: mei 23, 2014, 08:37:07 am »
Dag Jules & Welkom,

Wat ik hoor van bier brouwen is dat het veel moeilijker is, dus dit wordt voor jou een eitje!

Ik gebruik  "Maak zelf wijn"  van Ron Hoose, erg handig. De wijnmaak "bijbel" is "Zelf wijn maken" van C.J.J. Berry.

Maar... je kunt ook op "Member Map" klikken, welke ervaren medebrouwer in de buurt woont.

Succes!
P-J
It takes two to get together. It takes time to make it last
Sure we'll all end up in some ways like the drink in last nights glass

Offline Jules

  • New bee
  • *
  • Berichten: 9
  • ZzZzZzelfgemaakt is beter!
    • Bekijk profiel
Re: Hallo
« Reactie #2 Gepost op: mei 23, 2014, 03:31:50 pm »
Hallo Pieter-Jan

Bier maken is niet zozeer moeilijker maar vooral bewerkelijker. Je bent wel een paar uur bezig met het maken en het filteren van het wort voordat het naar je gistvat gaat. Daarentegen is het wel wat sneller op dronk :D

Bedankt voor je boekentips! Op dit moment wacht ik op het boek "The Compleat Meadmaker" van amazon. Als ik daarin uitgelezen ben ga ik naar je tips kijken!

Op dit moment heb ik een 5 literfles mede in de gisting staan met 2,1 kg honing op totaal 5 liter. Hierbij wat gistvoeding, rozijntjes, een halve sinaasappel en een vanillestokje. Gister aangemaakt en de gisting is al zeer goed op gang! Het begint zelfs al te ruiken :)

Ik ben zeer benieuwd hoe het gaat verlopen!

Jules

Offline mrperq

  • New bee
  • *
  • Berichten: 49
    • Bekijk profiel
Re: Hallo
« Reactie #3 Gepost op: mei 26, 2014, 11:38:52 am »
Ik heb ook nog gehoord dat bier moeilijker is.
Dat elke fout je veel harder afstraft, terwijl er
van mede dikwijls toch wel nog iets van te maken valt.

Wel moet je er tijd voor durven uittrekken.
Veel recepten op het internet spreken van drinkbare
mede binnen drie maand, maar tenzij je er praktisch
stroop van maakt om de smaak wat te verdoezelen
is dat niet echt realistisch. Vooral de nagisting kan
echt lang duren. Zelf reken ik twee jaar. Soms heb
je geluk en is ie veel vroeger op toppunt, maar
reken er niet te sterk op.
-

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Hallo
« Reactie #4 Gepost op: mei 26, 2014, 04:53:35 pm »
Bij mij begint de gisting ook pas na een jaartje tegen zijn eind aan te lopen. Dan nog een tijdje bezinken (klaringsmiddelen doe ik niet aan). Je bent inderdaad waarschijnlijk ruim een jaar bezig om bij de botteling te komen. Dan moet het nog een tijdje rijpen.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Tom

  • New bee
  • *
  • Berichten: 7
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: Hallo
« Reactie #5 Gepost op: mei 29, 2014, 08:19:40 pm »
Ik heb een keer een experiment gedaan. Ik heb mede gemaakt zonder het te aromatiseren. Tijdens het bottelen heb ik bij elke fles iets anders gedaan om te aromatiseren. Op die manier kan je met 10 liter veel soorten uitproberen.  Ik heb van mijn experimenten 3 goede mede-recepten overgehouden.

Pruimenmede  4 kilo honing, 26 gedroogde pruimen, giststarter en een plens water, in totaal 10 liter laten gisten. Als het uitgegist is, filteren en bottelen.
Geweldig goede wijn.

Abrikozenmede  4 kilo honing, 26 gedroogde abrikozen, giststarter en een plens water, in totaal 10 liter laten gisten. Als het uitgegist is, filteren en bottelen.

Vanillemede  4 kilo honing, 4 vanillestokjes, giststarter en een plens water, in totaal 10 liter laten gisten. Als het uitgegist is bottelen en zorgen dat de vanillestokjes niet meekomen.
Geweldig goede wijn!!!

Is dit informatie die je zoekt ?
Hoe dan ook, succes.


Offline Jules

  • New bee
  • *
  • Berichten: 9
  • ZzZzZzelfgemaakt is beter!
    • Bekijk profiel
Re: Hallo
« Reactie #6 Gepost op: mei 29, 2014, 09:55:17 pm »
Bedankt voor de info!

Bier maken is niet zo heel lastig hoor: wat wel heel lastig is is een reproduceerbaar bier maken. En er zijn gewoon veel stappen die invloed hebben op de smaak. Dus als je iets uitdenkt en zo wil maken en er is een temperatuur 2-3 graden anders of een paar minuten langer of korter en de smaak is anders.
Dat maakt het ook leuk: iedere keer een verassing wat het wordt!

Ja mede maken lijkt me idd een kwestie van schoon werken en veel geduld. Gelukkig is dat bij bier wat minder nodig ;)

Ik ben zelf van het zo weinig mogelijk toevoegen: geen klaringsmiddelen en sulfiet en aanverwante stoffen.
Voorlopig heb ik een kleine batch staan en ondertussen lees ik mede gerelateerde dingen en probeer er werkbare info van te maken.
Sommige dingen zijn een kwestie van kiezen: zoals honing koken of niet... Ik ga voor de niet koken versie. Ik begrij[p dat het dan nog wat langer duurt met klaren maar dat vind ik niet erg: die fles staat me niet in de weg ;)

Jules