Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
Later fruit toevoegen
pipikwie:
Hoi Allemaal,
Zay had ergens gelezen (kunnen we niet meer terug vinden) om eerst platte mede te maken en als deze is uit gegist er fruit bij te doen. Het idee hierachter is dat de smaak van het fruit meer de boventoon voert.
We hebben een aardbeien-mede staan met heel veel aardbeien, maar de smaak is wat afgevlakt. Dat vond ik jammer.
Vandaar de achteraf toevoeging.
Mochten jullie hier ideeën over hebben, hoor ik ze graag.
Groetjes
Yvonne
mrperq:
Hey pipikwie,
Zelf heb ik nog nooit fruit nadien toegevoegd.
Krijg je dit dan wel nog mooi helder?
pipikwie:
Ha Mrperq,
ik heb werkelijk geen idee. we zullen zien!
de platte mede staat nu lekker te gisten in de keuken.
Avicenna:
Het is een gedachte die zeker het uitproberen waard is.
Waar je wel rekening mee moet houden is dat de hele verhouding alcohol en suiker in je mede verandert en dat daardoor waarschijnlijk de boel opnieuw gaat gisten. Kan je weer op nieuw wachten tot dat dit stabiel en neergeslagen is.
Om dit te voorkomen zou je sulfiet in je mede kunnen gooien om zeker te weten dat je alle gist om zeep helpt maar ik heb de indruk dat hier op het forum daar maar weinig voorstanders van zijn.
Medeblander:
Leuke vraag!
Het moment waarop je een smaak toevoegt aan de mede, bepaalt hoe geïntegreerd deze smaak wordt met de smaak van de honing. Voeg je het fruit of de kruiden toe aan het begin van het proces, tegelijk met de gist, dan versmelten (synergie) de smaken van de honing en de toevoeging. Voeg je het later, bijvoorbeeld tijdens het gisten, of zelfs helemaal aan het einde, op de fles, dan zul je over het algemeen twee smaken in één drank hebben.
Voorbeeld: ik heb een paar jaar geleden granaatappelmede gemaakt, daarvan proef je de honing en de granaatappel veel minder, maar zitten er vooral smaken van rood fruit, karamel en citrus in. Niet omdat ik die smaken er zelf aan toe heb gevoegd, maar omdat Granaatappel+bloemenhoning+gisting=(rood fruit, karamel en citrus). Ik heb ook wel eens een vanillestok pas in de fles toegevoegd aan de mede, daarin proef je heel duidelijk mede en vanille naast elkaar.
Dit spel van wanneer je het fruit toevoegt is erg leuk, je kunt heel veel mee zodra je het in de vingers krijgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen overwegen om 2/3 van de aardbeien aan het begin toe te voegen en mee te laten gisten (voor de synergie), maar omdat de aardbeiensmaak dan wat afvlakt (versmelt met de smaak van de honing), zou je achteraf nogmaals 1/3e van de aardbeien kunnen toevoegen om de aardbeiensmaak iets te benadrukken.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie