Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Honing aan de kook?

<< < (6/8) > >>

m.kolsters:
Dit kan ik niet geloven.
Slechte honing of te wijnig, en kom anders maar proeven.
Dan weet je het verschil.

Medeblander:

--- Citaat van: Avicenna op juni 04, 2012, 11:02:07 pm ---Ik heb een maand geleden 2 batches mede opgestart. Het enige verschil tussen de 2 is dat de ene gekookte honing heeft en de ander niet. De batch met de gekookte honng is nu al bijna helder, de ongekookte is nog redelijk troebel. Is dit sneller helder worden HET grote verschil tussen je honing koken en oplossen in 40C of is dit gewoon toeval?

Zijn er al meer mensen die dit experimentje hebben uitgevoerd?

--- Einde van citaat ---

Ja, paar jaar geleden uitgebreid uitgevoerd:
5 batches van 5 liter elk, exact dezelfde hoeveelheid water en honing, zelfde SG en indien van toepassing gecompenseerd voor waterverlies door verdamping.

1e batch: opgewarmd tot 100 graden en 15 minuten laten doorkoken
2e batch: opgewarmd tot 100 graden
3e batch: honing opgelost en opgewarmd tot 80 graden (regelmatig tegengekomen in de literatuur)
4e batch: honing opgelost en opgewarmd tot 52 graden (ook regelmatig tegengekomen in literatuur)
5e batch: niet opgewarmd (kamertemperatuur)

Resultaat: na gisting klaring en rijping een panel van 10 man (m/v) laten proeven. Het enige verschil in smaak die ze konden vinden was te wijten aan een kleine variatie in de eind SG (zat tussen 1028 en 1035). Andere smaakverschillen konden we niet vinden. Het enige duidelijke verschil was dat de eerste twee batches heel wat sneller helder waren dan de andere drie die, zoals verwacht, in oplopende volgorde van bereidingstemperatuur klaarden (dus de 5e batch was als laatste helder).
Feit is wel dat ik hier niet de allerbeste honing voor gebruikt heb, maar een vrij eenvoudige (doch in mijn ogen betrouwbare) honing van de Traay. Ik ben daarom ook nog altijd voorzichtig met speciale honing: die bereid ik liever koud dan dat ik het risico neem om geurstoffen te verliezen (en dan neem ik de lange klaringstijd maar voor lief)

Braadvraat:
Kijk, zo'n onderzoek heb je nog eens wat aan.  ))J

Betekent wel dat ik maar wat loop te kletsen.  :-X

Avicenna:
Leuk om te zien dat anderen deze test ook hebben uitgevoerd en dat dit inderdaad zo werkt.

Heeft iemand een verklaring waarom het klaren een stuk sneller gaat? Ligt dat aan hetgeen je afschuimt, of aan de chemische reacties van de suikers, of ????

Mederist:

--- Citaat van: Medeblander op september 01, 2011, 07:46:28 am ---De technieken om honing voor te bereiden voor verkoop zijn zo goed tegenwoordig, dat koken eigenlijk niet meer nodig is. Er zijn scholen die zeggen dat je, door het koken, de subtiele vluchtige geuren en smaken van de honing doet vervliegen: ik heb er niks van gemerkt (ook niet na een groot experiment), maar ik kan me wel wat bij voorstellen.
Verder bevat honing een lichte antibioticum, waardoor de gisting moeilijker op gang komt, je van alles in kunt maken in honing en de honing niet snel gaat schimmelen.

Mooi spul he? :D

--- Einde van citaat ---

Ik heb begrepen dat honing die je in de winkel koopt vaak al gepasturiseerd is waardoor de kans op besmetting minimaal is. Ik vraag me af of ruwe honing wel gekookt moet worden....

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie