Nou, het heeft even geduurd, mede door een verhuizing die tussendoor kwam, maar ik heb mijn 5,7 kg honing ondertussen omgezet in 15 L mede. Er lag een enorme hoop dode gistcellen op de bodem, dus heb ik het gister overgeheveld, de fles schoongemaakt, de mede teruggegoten en aangevuld met appelsap (misschien een raar idee als hij niet meer gist, maar ik had nog hoop dat er levende gist in zat en hij nog wat extra zou gaan gisten). De mede was toen nog steeds behoorlijk doorzichtig, maar volgens mij gistte hij al enige weken niet of nauwelijks meer. Maar wat bleek, nog geen 24 uur na het overhevelen was alles neergeslagen, nu is de mede helder en ligt er weer een enorme laag prut op de bodem.
Heeft iemand een idee hoe dit komt? Heeft iets in de appelsap het doen neerslaan misschien?
Tevens zou ik graag weten hoeveel % alcohol er nu inzit, wat is een handige manier om dat te meten?