Auteur Topic: Brimir's mede  (gelezen 6476 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline de bosjesman

  • New bee
  • *
  • Berichten: 8
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Brimir's mede
« Gepost op: juni 02, 2013, 07:08:02 pm »
!!!BELANGRIJK!!! Ga niet zomaar het alcoholpercentage in een drank verhogen, vanwege het welbekende methanol. Dit ontstaat als er vijfwaardige suikers(pentosen) aanwezig zijn tijdens de gisting, voornamelijk het stofje pectine is hier een boosdoener van. Dit plakt de celwanden van planten aan elkaar. Het zit dus heel veel in planten zelf, maar in honing zou het vrij weinig voor moeten komen. Dit is trouwens ook de reden dat je nooit drank tijdens de gisting op houten vaten moet zetten. En nee medemensen en bijbaren, methanol is vrijwel niet uit een drank te krijgen door het eerste condensaat(wat de uiteindelijke drank wordt) weg te kieperen. Daarvoor is een 'gewone' destillatie niet goed genoeg.
Disclaimer: Ik ben niet verantwoordelijk voor mensen die alsnog een methanolvergiftiging oplopen na het zelf maken van dergelijke drank.

Wat we gedaan hebben
Tja, een vriend van mij begon ooit over een destillatie(mag je het nog wel zo noemen???) door middel van een verschil in smeltpunt ipv kookpunt. We betwijfelde of dit zou werken ivm het ontstaan van waterstofbruggen in het ijs.
Nu had ik nog een fles gemengde mede-restanten(Ik geloof supermarkthoning en overasseltse/hatertse vennen honing, allebei gemaakt in de verhouding 1kg honing:1,5L water) staan en aangezien hij gisteren zijn verjaardag vierde hebben wij die fles in de diepvries gelegd.

Gisteren hebben we 'm eruit gehaald en eventjes laten staan tot een klein gedeelte ontdooid was. Deze in een  )J geschonken en rond laten gaan. We stonden versteld van hoe sterk en lekker het proefde  :≈ Helaas hebben we geen meetinstrumenten, dus het uiteindelijke % was niet bekent."

Vervolgens hebben we elke keer weer een klein beetje ingeschonken en rondgedeeld, tot de fles helemaal leeg was  :≈ Natuurlijk nam de branderigheid bij iedere keer inschenken steeds verder af. We merkten daarnaast dat de smaak sterk afweek van de smaak voor het bevriezen, een klein beetje bierachtig zelfs.

Verschil met 'normale' gedestilleerde dranken
Er is één groot verschil met een echte destillatie, en dat is dat daar veel van de opgeloste stoffen niet terecht komen in het eindproduct, wat bij deze techniek dan weer wel het geval is. :)

De naam
Völuspá 30
in het noorden stond
op de Nidavelden
een gouden zaal
van Sindris zonen
een andere stond
op Okolnir
de bierzaal van de reus
die Brimir heet


Tja, hoe leg je de link tussen drank en ijs beter dan door het te vernoemen naar een vorstreus met een eigen bierhal  ))J

En nu?
Ik ga waarschijnlijk in het vervolg een verhouding bepalen voor hoeveel van het begin product afgeschonken wordt en ik Brimir's mede noem.
Wat over blijft moet ik dan alleen nog een naam voor verzinnen.

Daarnaast wil ik daarna gaan experimenteren met het na afloop toevoegen van eikenhout om de smaak te beïnvloeden.

groetjes,
Sander