Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
De mislukte azijn/zure mede
Apis mellifera:
Hierbij het recept waarmee ik mijn eerste mede heb gemaakt (degene die heel zuur was en ik als azijn heb bestempeld). Na alle tips van hiet te hebben gelezen ben ik blij dat ik de vies mede toch gebotteld heb. Ik ga hem komende week weer ontkurken en opnieuw de vergisting op gang proberen te krijgen met extra honing. In de hoop dan toch een zoete mede te produceren.
Alles ontsmet met een combinatie van sulfiet/citroenzuur en water (dat doe ik dus nooit weer, zo'n vieze lucht, prikkende ogen, 2 dagen last van mijn keel, en de geur ging niet meer uit de vergistingsfles, zelfs niet na 10 keer spoelen)
4,5 kg honing (traay bloemenhoning, was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde)
1 zakje gist van Bioferm (Mosel)
8,8 g gistvoeding
18 g wijnsteenzuur
4,4 g tannine
13 l water
Eerst 500 ml water met 100 g honing en de gist 12 uur naast de kachel laten staan
vervolgens 30% van het water en 30% van de honing in de vergistingsfles (beide onverwamd)
alle chemicalien toevoegen
24 uur laten gisten (en niet aankomen)
elke dag iets honing en iets water toevoegen
laten gisten bij 20 graden (in de winter, dus bij de kachel en ingepakt in een fleecedeken)
(waterslot bubbelde vrolijk)
daarna 4 maanden bij 15 graden laten staan
(waterslot bleef bubbelen)
geheveld
weer laten staan 1 maand (mede was bij 1e heveling al mooi helder)
gebotteld
geproefd, bah vies :'(, zure smaak en beetje bubbels
Apis mellifera:
Op 10-05-2013 3 kilo honing en een nieuw zakje gist toegevoegd aan de 'mislukte mede' in de hoop het weer aan het gisten te krijgen zodat het zoeter wordt. Maar vandaag, 3 dagen later nog geen bubbels. Ik vermoed dat het gist is overleden, waaraan weet ik alleen niet.
Mogelijk al te hoog alcohol-gehalte (?) maar dat kan ik niet constateren, geen meetaperatuur.
Geen voedsel is voor het gist? Dat lijkt me sterk, suiker (honing) genoeg!
Na de toevoeging van 3 kilo honing proeft het mengel wel al een stuk lekkerder, maar om het nu te laten bezinken en dan te bottelen, dat lijkt me ook niet de bedoeling of doen jullie dat vaker?
Iemand suggesties?
m.kolsters:
Gewoon wachten gaat wel lekker worden.
Geduld was toch een schone zaak >:(
mrperq:
gebotteld
geproefd, bah vies :'(, zure smaak en beetje bubbels
<--
Is nog aan het gisten. Heb je bijgezoet zonder
gestabiliseerd te hebben? Of was er nog activiteit
in het waterslot? Open direct voorzichtig die
flessen en giet ze terug in je grote fles. Als de
druk te groot word kunnen ze ontploffen, en die
scherven wil je echt niet in je gezicht.
18 g wijnsteenzuur
<--
Laat die maar zoiezo achterwege.
Honing heeft echt alle zuren die je mede nodig heeft.
Enkel stoffen die gist nodig heeft zitten er wat
weinig in, en zuur hoort hier zeker niet bij.
Als je echt wil kan je die er achteraf nog altijd bijdoen.
4,4 g tannine
<--
Of die echt kwaad kan weet ik niet,
maar laat die er ook maar achterwege.
We proberen mede te maken, en geen rode wijn.
Probeer je er iets van te maken wat het eigenlijk
niet is zal hij zoiezo nooit helemaal 'juist' smaken.
was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde
<--
Is perfect goeie honing.
Zal geen of weinig effect op je mede hebben.
Iemand suggesties?
<--
Probeer ergens aan een ph-metertje te komen, die zeker
1 cijfer na de komma nauwkeurig is. Zo'n teststripjes
gaan ook maar ik kan hier niet zo goed mee overweg.
Indien dit 3.2 of lager is, wat ik vermoed,
zullen we moeten corrigeren. Laat dan iets weten.
Heb je ook wat SG-metingen?
Het is trouwens perfect normaal dat je na een half jaar
nog geen goede mede hebt. De meeste van mijn mede's zijn
ook zo oud. Slechts 1 hiervan ben ik tevreden genoeg van
om te bottellen. Eigenlijk zijn vaste tijdsspannes geen
goed idee om mede mee te maken. Je mede zal de tijd nemen
die hij nodig heeft, en je zal zelf moeten leren aanvoelen
wanneer de tijd rijp is om hem naar zijn volgend statium
te helpen.
Apis mellifera:
Hey Mrperq,
Bedankt voor je uitgebreide reactie ^-^. Zoals je al merkt, nog weinig ervaring met het mede )J maken.
Ik heb inmiddels ook een nieuwe mede opgestart zonder wijnssteenzuur en tanine toe te voegen (deze proeft nu al lekker).
Ik heb de mede een week terug weer uit de flessen gehaald en overgedaan in mijn vergistingston (bij gebrek aan nog een vergistingsfles). Ik heb gist en honing toegevoegd in de hoop dat het gistingsproces weer zou beginnen. Maar tot nu toe nog geen bubbelend waterslot, wel enigzins overdruk in het vat, dus er gebeurd toch iets.
Ik zal eens kijken naar een pH meter, is wel handig inderdaad, maar het moet niet te veel geld gaan kosten. (maar momenteel druk met geld sparen voor het verhuizen naar /inrichten van /ver-klussen ons nieuw huis in Culemborg).
Heb je ook een meter voor SG? Heb ik tot nu toe nog niet gemeten, wat zegt het SG over je mede?
Groetjes
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie