Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

pure mede

(1/1)

Apis mellifera:
Hallo iedereen,

Na een mislukte eerste batch mede, nu een week bezig met een nieuwe batch. Nu alleen honing, water, limoen, sinaasappel en gist gebruikt en alle chemische stofjes die ik moest toevoegen volgens het receptenboekje dat ik bij mijn starterskit wijn maken kreeg achterwege gelaten.

Werkwijze:
Huisdieren uit de keuken gejaagd  +X+
Alles goed schoonmaken met active zuurstof
500 gram bloemenhoning en 1L lauw water in een fles en de honing goed oplossen
gist erbij (biofirm killer gist)
dagje wachten
3 kg honing in 9 liter lauw water oplossen
in de vergistingsfles
giststarter toevoegen
mixen
na een dag nog 2 sinaasappels en 1 limoen in partjes toegevoegd (omdat ik hier ergens las dat zuur de smaak verbeterd)

Het bubbelt prima en proeft ook al lekker. Hoewel ik wel denk dat er nog iets meer honing bij kan. Morgen ga ik nog 2 kg honing halen en die toevoegen. Zoet vind ik het het lekkerst. Als iemand nog tips heeft of denkt dat er iets beter kan dan hoor ik het graag, ik ben pas net begonnen en doe maar wat :D

Zal ook nog wat kleinere 5 L flesjes aanschaffen, want ik wil graag wat experimenteren met smaken, en er staan hier genoeg leuke recepten om uit te proberen.

Groetjes Afke

mrperq:

--- Citaat van: Apis mellifera op mei 09, 2013, 06:43:48 pm ---na een dag nog 2 sinaasappels en 1 limoen in partjes toegevoegd
(omdat ik hier ergens las dat zuur de smaak verbeterd)

--- Einde van citaat ---

Let op met zuren VOOR de gisting. Hier heb ik nogal wat problemen mee gehad
bij mijn eerste batches. Te zuur en je gistjes gaan dood. Mogelijk was dit
wat foutliep bij je eerste batch? Ben je zeker dat je azijn had? (Zon
vliesvorming enzo) Dan moet je gaan corrigeren met kalk enzo voor hem weer
in gang te krijgen, krijg je hem nooit meer helemaal klaar (doorzichtig),
smaakt hij naar krijtsteen en moet je er nog een ton honing bijkappen gewoon
om het drinkbaar te houden. (Wat ik eigenlijk wat zonde van goeie honing vind.)

PH mag echt niet veel onder de 3.5 zijn wil je veilig spelen. Als je dan al
ziet dat honingwater zonder toevoegingen al snel rond de 3.5-4 zit weet je
dat je toevoegingen echt maar miniem mogen zijn.

Sinaasappels lijken wel goede resultaten te geven. De 2 medes (van de 7,
sinds september) die ik gemaakt heb met sinaasappel zijn eigenlijk de enige
die nu al echt klaar zijn. Resultaat is echt lekker.

Apis mellifera:
Hallo iedereen,

Na lang wachten en 2 keer hevelen komt er geen koolzuur meer vrij, maar de mede smaakt nog steeds verschrikkelijk. De vader van een vriendin van me gaat deze mede en mijn oude (ook mislukte batch) stoken tot sterke drank. Ik ga als mijn flessen leeg zijn nog weer een nieuwe poging ondernemen. Wat ik al geleerd heb van mijn vorge brouwsels:

-een hydrometer kopen
-meer honing toevoegen en bij een imker halen
-een gist toevoegen dat niet zo goed tegen alcohol kan (nu had ik alleen maar alcohol met bijna geen smaak over aan het einde, alle suiker was omgezet)

Zodra ik met mijn ieuwe poging begin begin ik wel weer een nieuwe post.

Groetjes Afke

m.kolsters:
Afke heb je voedingszout toe gevoegd.

Apis mellifera:
Bij de eerste batch wel, bij de tweede heb ik alleen 2 sinaasappels en 1 citroen toegevoegd (in plaats van)

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie