gebotteld
geproefd, bah vies
, zure smaak en beetje bubbels
<--
Is nog aan het gisten. Heb je bijgezoet zonder
gestabiliseerd te hebben? Of was er nog activiteit
in het waterslot? Open direct voorzichtig die
flessen en giet ze terug in je grote fles. Als de
druk te groot word kunnen ze ontploffen, en die
scherven wil je echt niet in je gezicht.
18 g wijnsteenzuur
<--
Laat die maar zoiezo achterwege.
Honing heeft echt alle zuren die je mede nodig heeft.
Enkel stoffen die gist nodig heeft zitten er wat
weinig in, en zuur hoort hier zeker niet bij.
Als je echt wil kan je die er achteraf nog altijd bijdoen.
4,4 g tannine
<--
Of die echt kwaad kan weet ik niet,
maar laat die er ook maar achterwege.
We proberen mede te maken, en geen rode wijn.
Probeer je er iets van te maken wat het eigenlijk
niet is zal hij zoiezo nooit helemaal 'juist' smaken.
was gekristaliseerd, maar weggooien leek me ook zonde
<--
Is perfect goeie honing.
Zal geen of weinig effect op je mede hebben.
Iemand suggesties?
<--
Probeer ergens aan een ph-metertje te komen, die zeker
1 cijfer na de komma nauwkeurig is. Zo'n teststripjes
gaan ook maar ik kan hier niet zo goed mee overweg.
Indien dit 3.2 of lager is, wat ik vermoed,
zullen we moeten corrigeren. Laat dan iets weten.
Heb je ook wat SG-metingen?
Het is trouwens perfect normaal dat je na een half jaar
nog geen goede mede hebt. De meeste van mijn mede's zijn
ook zo oud. Slechts 1 hiervan ben ik tevreden genoeg van
om te bottellen. Eigenlijk zijn vaste tijdsspannes geen
goed idee om mede mee te maken. Je mede zal de tijd nemen
die hij nodig heeft, en je zal zelf moeten leren aanvoelen
wanneer de tijd rijp is om hem naar zijn volgend statium
te helpen.