Een aantal jaar terug voor het eerst in aanraking gekomen met mede en al langer met het idee aan het spelen om het zelf eens te proberen te maken.
Eind vorig jaar een starterskit besteld en afgelopen weekend dan echt eraan begonnen. Omdat ik nog niet alle berekeningen en waarden goed door heb ben ik begonnen met het bramenmede recept zoals dat op deze site door Draak is toegevoegd. Aangezien zijn recept voor 15 liter is en ik alleen een 10 liter fles heb, heb ik de aantallen wat verminderd. Gezien dat dit mijn eerste mede is hoor ik graag als ik blunders maak, tips. Ik log dit alles inclusief mijn ervaringen als beginner zodat andere beginners hier wellicht ook nog wat aan hebben. Ik ben hieraan begonnen zonder enige cursus, enkel met internet (met name
http://www.gotmead.com/) en het boekje zelf wijn maken van C.J.J. Berry.
Ik heb uiteraard begrepen dat de kwaliteit van de mede voor een groot deel wordt bepaald door de kwaliteit van de ingredienten, maar omdat ik de kans toch aardig groot vond dat de eerste poging mislukt, wil ik niet te gek maken qua kosten.
Ik ben begonnen met de bramen laten ontdooien en in de tussentijd 4 liter water te koken. Ongeveer 300 ml ervan in een aparte pan gedaan zodat dat sneller afkoelt. Als het onder de 40 graden was heb ik de gist daarin gedaan en een ruim kwartier laten staan.
De 3,5 liter water wat om de 3,5 kg honing in op te lossen. Steeds even over geschept met een grote opscheplepel. Hier moet ik nog iets slims voor verzinnen. Het leek ons (ik was samen met mijn vriendin bezig) niet slim om in een keer alle honing erin te gooien en dan gaan roeren, maar hier moet iets slimmers voor te verzinnen zijn.
Terwijl het water voor de honing aan het afkoelen was heb ik de sinaasappels en limoenen geperst en in de gistfles gedaan die ik uiteraard vooraf heb gereinigd. Flevosap er ook bij gedaan.
Bramen gepureerd en aan de kook gebracht, werd een mooi glad papje en nadat dat een beetje afgekoeld was is ook dat de fles in gegaan gevolgt door een flinke pan heerlijk ruikende honing.
Daarna de gist erin en aangevuld met (gekookt en afgekoeld) water.
Uiteindelijk is erin gegaan:
- 5g. gist (mede) unibrew
- 520g bramen (diepvries, jumbo)
- 3.5 liter water
- 3.5kg honing (mellona imker honing sligro)
- 3 limoenen ( ~5cl )
- 3 perssinaasappels ( ~20cl )
- 650 ml appelsap (flevosap)
En nadat dat alles erin zat aangevuld met gekookt & afgekoeld water tot ~10 cm onder de hals.
Het gist begon nog niet echt actief, pas de volgende dag merkte ik pas echt activiteit op in m'n waterslot.
Daarna is het goed actief geworden. Hij zit nu na 4 dagen op bijna 60 bloepjes per minuut. Na een dag zat er een goede laag schuim op, die nu nog maar een centimeter hoog is.
Overigens gaf de hydrometer SG 1091 voor ik het waterslot erop deed. Maar de most was nog wel wat warmer dan 15 graden, dus volgens Berry zou dat dan gecorrigeerd eerder 1096 moeten zijn. Maar ik had verwacht dat het hoger zou zijn. Ik heb immers 3,5kg honing (suiker) in 10 liter most zitten. Volgens de lijst zou dat eerder een SG van 1130 moeten zijn. Iemand misschien een linkje naar wat theorie hierover?
Daarnaast, ik heb nu geen open gisting gedaan, wat is daar beter/slechter aan? Ik heb het nu niet gedaan omdat het niet zo stond in het recept van Draak, maar ben wel benieuwd wat de afweging is tussen wel of niet doen.
En nog een vraag: waar stallen jullie je mede-in-making? Ik heb het nu nog in de keuken staan om het in de gaten te houden, maar daar schomelt de temperatuur nog wel. Andere optie die ik heb is in de kelder, waar de temperatuur wat constanter en wat lager is. (kelderbox van appartement is wel goed droog)
Een aantal dingen die ik heb geleerd voor de volgende keer om efficienter bezig te zijn:
- Vooraf voldoende gekookt water prepareren. Ik ben nu veel tijd kwijt geraakt aan het koken en weer laten afkoelen van het water, omdat ik geen gist wil vermoorden.
- Heel voorzichtig omgaan met een hydrometer. Die van mij is al kapot naar 1x gebruiken