Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Moeilijk startende mede - op recept van hier. Tips?

(1/1)

Raymond:
Hoi,
Mijn vriendin heeft ook een mede gestart op basis van het citroen-gember recept hier op de site. Alleen, hij wil niet lekker starten. De andere fles die gelijk is gestart met andere ingredienten doet het vrolijk, maar deze fles laat geen teken van leven zien. Ze staan beiden nu ongeveer 36 uur, en de citroen-gember is vanmorgen nog eens van een beetje extra gist voorzien en in een nieuwe fles gegoten om er even wat extra zuurstof door te jagen.

Heeft iemand nog andere tips om deze fles toch goed gestart te krijgen?

Voor het gemak hier nog even het recept geknipt en geplakt. Het is verder tot op de letter gevolgd:


--- Citaat ---Zomerse mede met gember en citroen. (5 liter)

door De Baldadige Bij

Ingrediƫnten
3 citroenen
3 sinaasappels
4 limoenen
0,3 dl bio appelsap
gemberwortel
verse munt (ongeveer 2 plantjes die je in de supermarkt koopt, of je plukt het in de tuin)
water
gist en voedingszout
ongeveer 2 kg honing (zoals ik hem gemaakt heb kwam ik uit, na aanzoeten enzo op 2150 gr.)

bereiding

Je kan eerst een giststarter maken, je kan ook gewoon alles meteen bij elkaar gooien werkt ook wel :)

1) Je kookt een pan met water, en laat daar dan de muntbladeren (je kan eventueel ook gedroogde munt gebruiken) een tijdje in trekken. En af laten koelen.
2) Je raspt de schil van 2 van je citroenen (het beste kan je dus biologische gebruiken, daar zit geen gif op), en de gember.
3) Alle citrusvruchten uitpersen en het sap giet je in een goed schoongemaakte ballonfles. En doe er ook de citroenschilletjes en gember bij.
4) De honing erbij doen, eerst verwarmen om vloeibaar te maken, maar niet warmer dan 40 graden Celsius.
5) Als het muntaftreksel afgekoeld is kan je het er ook bijgieten, wel een zeef gebruiken!
6) Dan een theelepeltje gistvoedingszout en een theelepel wijngist erbij, schudden, waterslot erop en afwachten maar!

Na ongeveer een maand even zeven om de gember en citroenschil eruit te filteren.
Hierna een aantal maanden laten staan, tot de boel uitgegist is. Daarna bottelen en of opdrinken
Die van mij had ik per ongeluk te vroeg gebotteld en heeft nu dus koolzuur gekregen, bij deze zomerse smaak past het er wel bij. Maar pas op, als je bottelt kan de fles dan onder grote spanning komen te staan en kurken kunnen eraf ploppen (bij een andere tegelijk gebottelde mede wel gebeurd :( ) of de flessen kunnen zelfs uit elkaar spatten. Dit is zonde van de mede en maakt een boel troep. Dus de volgende keer laat ik hem toch iets langer doorgisten, ik hou ook eigenlijk niet zo van prik.
Maar de smaak is echt heerlijk!
--- Einde van citaat ---

Raymond:
Hij is gestart  ))J Geduld is toch het belangrijkste ingredient. Okay, en een beetje extra wijngistvoeding, en een keertje extra lucht er door jagen. Maar nu is die dan gestart. Hij blubt netjes met 60 blubs per minuut.

m.kolsters:
Het komt wel goed JONGEN  de les is gratis.
Nooit gist er in boven de 25 graden, verbrand anders.
En mede is zonder te veel toevoegingen.( water vruchten gist voedingszout en honing)
En het laatste 1 op 3

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie