Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Bosbessen mede
Raymond:
Ik ben een bosbessen mede begonnen op basis van een aangepast recept dat ik op internet heb gevonden. Alles moest omgerekend worden in metrische maten en terug gebracht worden van 20 liter naar 5 liter, want ik begin met kleine flessen.
Het is mijn allereerste, dus het is heel spannend en een heel bijzonder proces om alles te zien gebeuren.
Inmiddels zit alles nu net voor de vierde dag in de fles. De eerste heftige gisting heb ik al gehad, er wordt nu rustig met 40 bubbels per minuut in het waterslot geblubt.
Dag 1 - Flessen en toebehoren gekocht.
Dag 1 - Alles netjes voorbereiden en mengen.
Dag 1 - Flink schudden.
Dag 1 - Mooi neerzetten.
Dag 2 - Na een spannende 24 uur met vrij weinig activiteit wordt er nu flink geschuimd en geblubt.
Dag 3 - Er wordt nog flink geschuimd, 60 bellen per minuut. Waterslot loopt telkens over door het schuim dat mee loopt. Heb twee watersloten, dus ik reinig en wissel af en toe om. Het stormt in de fles!
Dag 4 - Lekker veel schuim, 40 bubbels per seconden en nog veel activiteit in de fles. Meer fijne deeltjes nu. Oh, en er loopt geen schuim meer in het waterslot, ook erg prettig!
Big Daddy Bee:
Zo die gaat straks met een heel mooi kleurtje eindigen zo te zien.
--- Citaat ---Het stormt in de fles!
--- Einde van citaat ---
Ja dat ken ik, mooi is dat als je niet hoeft te twijfelen of de gisting wel op gang komt he ::)
Raymond:
--- Citaat van: Big Daddy Bee op februari 12, 2013, 09:09:31 pm ---Zo die gaat straks met een heel mooi kleurtje eindigen zo te zien.
Ja dat ken ik, mooi is dat als je niet hoeft te twijfelen of de gisting wel op gang komt he ::)
--- Einde van citaat ---
Dank je :-) Ben ook erg benieuwd naar de kleur op het einde. Had zelf eerlijk gezegd meer blauw verwacht, maar dit is ook mooi.
Vanmorgen op 36 blubjes per minuut in het waterslot. Even de fles rondjes laten draaien om de bosbessen om te husselen, wil niet dat ze bovenop gaan rotten. Iemand enig idee hoe groot het risico daartoe is? Kan ik meer doen om dat te voorkomen?
Avicenna:
Ziet er goed uit!
Over het rotten; Als je de stop er op laat zitten is de kans op rotten 0. Voor rotten is zuurstof nodig en alle zuurstof wordt tijdens het gisten door de koolzuur uit de fles geduwd.
m.kolsters:
En niet genoeg honing geeft zuren mede, of azijn goed voor ????????
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie