Auteur Topic: Agravain's eenvoudige mede.  (gelezen 25133 keer)

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Agravain's eenvoudige mede.
« Gepost op: januari 12, 2013, 10:16:42 pm »
12-01-2013:
Vandaag de vrijgekomen gistingsfles weer gevuld met een nieuw mengsel. Dit keer een recept wat Bijker heeft gegeven. De hoeveelheden waren voor 10 liter, dit heb ik gehalveerd, omdat mijn fles maar 5 liter is.
  • 1,5 kg honing
  • 2,5 liter water
  • 15 gram gemengde zuren
  • 6 gram gistvoeding
  • 4 gram bioferm BLANC (gist voor witte wijn)
  • een kop sterke thee (sencha green tea), hiervoor heb ik water van de 2,5 liter gebruikt. Voor het oplossen en hydrateren van het gist geldt hetzelfde.
Deze keer heb ik de honing met 1,25 liter water tot tegen het kookpunt verhit. Op het forum hier heb ik diverse malen gelezen dat dit een positief effect heeft op de snelheid  van het helder worden van de mede.

De soortelijke  massa van het gehele mengsel is 1136.

Update 20-02-2013:
Overhevelen en 2 liter gekookt water toegevoegd (volume is nu 5 liter).
SG voor: 1060
SG na: 1032

Update 04-06-2013:
Overgeheveld.
SG:1019

Update 10-08-2013:
Overgeheveld.

Update 10-11-2013:
Overgeheveld.
« Laatst bewerkt op: november 10, 2013, 01:45:57 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #1 Gepost op: januari 13, 2013, 11:07:05 am »
Wat is de natuur toch een mooi iets. De gisting is vannacht goed aangeslagen, maar weer het "probleem" dat de koolzuur goed opgelost blijft in de vloeistof.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #2 Gepost op: januari 13, 2013, 11:26:53 am »
koolzuur goed opgelost blijft in de vloeistof.
Leg eens uit! Gebruik je een waterslot? en "blubt"dat dan niet?  :-[
Als je een ander gist soort gebruikt b.v. port of sherry kan alcoholgehalte ook hoger worden.
Witte wijn zal een lager percentage kunnen geven.
Na de eerste goede gisting wel BIJvullen met gekookt water tot in de hals van de fles.
De meting zal door de "verdunning" dan ook lager uitkomen.
Noteer al je gegevens bv in een "logboek" zoals op: www.bijkersgilde.nl/Logboek mede.pdf
Nog een vraagje :D :D wat voor honing = gebruikt?
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #3 Gepost op: januari 13, 2013, 11:42:51 am »
Ja ik gebruik meteen het waterslot. En het blubt inderdaad niet. Maar zodra ik zwenk met de fles wordt het slot leeg geblazen door het gas wat opeens vrijkomt uit de vloeistof.

Een voorgisting doe ik niet aan. Hoe sneller de zaak alcohol produceert hoe beter. Omdat mijn gistingsflessen maar 5 liter zijn en de kleinste hoeveelheid gist die ik kan kopen 7 gram is, kan het vermenigvuldigingsstadium van de gist, naar mijn mening, overgeslagen worden.

Omdat dit pas mijn derde lading is moet ik tot mijn schande zeggen dat het gewone potjeshoning uit de supermarkt is. Maar ik ben al wel aan het rondkijken naar imkers. Bij mijn werk heb ik al wat borden langs de weg zien staan, en van een collega weet ik ook dat hij bijen houdt, dus hij is ook wel een mooie ingang tot de imker scene in mijn werkomgeving.
« Laatst bewerkt op: januari 13, 2013, 11:56:07 am door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Bijker

  • Dronken
  • ****
  • Berichten: 369
  • Bijen, monitor van ons milieu!
    • Bekijk profiel
    • Bits and Bees. BIJna alles over bijen
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #4 Gepost op: januari 13, 2013, 01:42:34 pm »
"In den beginne" heb ik de gist ook zorgvuldig per batch afgewogen ;D
Flauwekul, gewoon het hele za(a)kje erin kost BIJna niks en de rest moet je toch dan weggooien.
Doe nu de rest van het gist en de aanvulling van de fles er gewoon BIJ!
Komt de gisting goed op gang ::)

Voorgisting? ook nooit van gehoord, wat kan je hier toch veel leren op het forum 8)

= verder niks mis mee om met de 'super'honing je mede te maken.
Met je collega/imker kan je straks nog wel voordeliger aan honing komen, lever je hem staks een flesje mede, en misschien begint ie er zelf ook wel aan.

Heb hier ook nog een fles staan die af en toe "blub" doet, staat er BIJna een jaar en als ik inderdaad schut (fles met inhoud) dan gaat het in een veelvoud verder! Ook daar kan ik de reden niet verklaren.

In ieder geval fles verder afvullen, dat = wel belangrijk! ))J
Bitsandbees.nl BIJna alles over bijen.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #5 Gepost op: januari 14, 2013, 11:49:46 am »
Hoe lang moet ik wachten met het bijvullen van de fles?
Het lijkt er op dat ik geen spontane schuimvorming krijg. Als ik met de fles schud schuimt het uiteraard wel, maar er staat standaard geen schuim op.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #6 Gepost op: januari 14, 2013, 05:07:37 pm »
Voorgisting? ook nooit van gehoord, wat kan je hier toch veel leren op het forum 8)

  ;D

Je zou je kunnen afvragen of er genoeg gistvoeding(szout) en/of teveel honing in zit om te beginnen. De beste manier om dat te testen is om hetzelfde recept in een andere fles te doen en dan de verhoudingen te veranderen, totdat je een batch hebt die wild aanslaat. Als het echt hard aanslaat kun je de vloeistof zien rondstromen in de fles.
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #7 Gepost op: februari 20, 2013, 07:35:26 pm »
Mijn batches hebben tot nu toe nog niet zo hard gegist dat de vloeistof rond stroomt in de fles. Vind ik ook niet erg eigenlijk, als de gisting maar aanslaat.

Vandaag deze mede overgeheveld en de fles aangevuld tot 5 liter, hierbij de bekende getalletjes:
SG begin 1060 (komt van 1136).
Overgeheveld.
2 liter gekookt water toevoegd.
SG na aanvullen: 1032.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #8 Gepost op: juni 04, 2013, 08:34:56 pm »
Vandaag weer overgeheveld. Het SG is gedaald  naar 1019.
De smaak is redelijk zacht. Misschien dat ik hier nog iets van houtsnippers bij ga doen.
Moet ik nog even over nadenken.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #9 Gepost op: augustus 10, 2013, 03:56:43 pm »
Ook deze heb ik vandaag overgeheveld (en geproefd). De smaak is ten opzichte van de vorige keer verbeterd, daarom heb ik besloten om er niks meer aan te doen. Deze overheveling heb ik geen SG meting gedaan.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #10 Gepost op: november 10, 2013, 01:44:45 pm »
Mede is nu mooi geklaard, dus opnieuw overgeheveld. Het restant moet ik nog filteren, dus de proefnotitie volgt nog.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #11 Gepost op: november 10, 2013, 03:01:12 pm »
wat is het nut van de zuren en de thee die je toevoegt mijn eenvoudige (gewone) mede bestaat uut een puur mengsel van honing en water ongeveer 500 g per liter en een beetje gist en deze smaakt super

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #12 Gepost op: november 15, 2013, 07:01:12 pm »
De zuren om er geen laf zoet drankje van te maken. Zie ook de discussie hier. Ook bij wijn maken wordt er vaak de zuurgraad gemeten en aangepast.
Verder hou ik wel van een zuurtje in mijn mede, dat maakt het lekker fris.

De thee is een natuurlijke tannine bron en dient ook als bron voor gistvoeding, zie ook de discussie's hier, hier en hier. En ik ben verder een theeleut, want ik drink wel een paar liter thee per dag.
Waarschijnlijk ga ik de volgende mede zonder thee (maar wel met zuren) maken.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline bart martinszoon

  • New bee
  • *
  • Berichten: 25
  • by oden
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #13 Gepost op: november 15, 2013, 10:27:30 pm »
duidelijke taal

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Agravain's eenvoudige mede.
« Reactie #14 Gepost op: november 16, 2013, 08:41:49 am »
Ik ben nog niet zo heel lang bezig met mede maken, dus ik probeer eerst wat handigheid in mijn vingers te krijgen voordat ik me aan experimenten ga wagen. Daarom ben ik begonnen met het lezen hoe je mede maakt. Op die zoektocht heb ik ook wat recepten gevonden die redelijk uitgebreid beschreven waren, zodat ik kon vergelijken met mijn eigen resultaten.

Mijn mede met veenbessen is mijn eerste (eenvoudige) experiment met extra toegevoegd fruit. Ondertussen ben ik nog wel aan het broeden op smaak combinaties, dus er zal nog wel eens een experiment volgen.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.