Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

mijn tweede try out mede

<< < (4/5) > >>

Bijker:

--- Citaat van: habraxis op december 14, 2012, 07:05:06 am ---ik heb het volledige volume in een gist emmer zitten kan die daar het begin van zijn werk doen ,
en later hevel ik hem over
--- Einde van citaat ---

???? waarom dat dan??? Gewoon direct in de fles en afsluiten met een schoon en half gevuld waterslot!
Ingieten met/door een trechter. Ook geen geknoei!
Heb je een goeie emmer met een echt afsluitbaar deksel en daarin een waterslot is het natuurlijk ook goed!
Eerste overheveling pas na een (1) maand om "dode" gistcellen te verwijderen en dan laten staan(voorlopig dan weer)

habraxis:
Hoi Bijker

Ik heb een echte gist emmer waar je ook bijvoorbeeld wijn most in kan maken deze sluit perfect af (lucht dicht) en zit ook een waterslot op.
Ik gebruik deze om een volledige hoeveelheid in 1 keer te maken en zo de ergste gisting zijn gang te laten gaan.
Ondertussen heb ik het al naar de fles gesijpeld, dit gaat wel makkelijk want op de emmer zit ook een kraantje, zo kan ik de fles eronder zetten en gaan maar.

Alles bloept en doet naar alle wensen dussss..... wachten maar

Bulls:
Is het storten van de mede in wording niet slecht? Ik had ergens gelezen dat je na de eerste airation (schudden om zuurstof toe te voegen) verdere lucht moest vermijden, dus dat je liever echt moet hevelen in plaatst van overgieten/schenken.

Medeblander:
Ik zou het toevoegen van zuurstof (i.e. wild schudden of onvoorzichtig overhevelen) zo veel mogelijk vermijden nadat de mede gegist heeft, en wel om twee redenen:
1. Zuurstof is nodig voor de gist om zich te vermenigvuldigen. Dit heet Hoge gisting, en daarom is oxidatie aan het begin van het gistingsproces wel wenselijk. Pas zodra de zuurstof op is gaat de gist over op de lage gisting, waarbij er geen nieuwe gist meer ontstaat maar alcohol. Voeg je later wel weer zuurstof toe dan heb je kans dat de gist zich weer gaat vermenigvuldigen.
2. Ook nadat de gist klaar, dood en verwijderd is, is het geen goed idee: door zuurstof toe te voegen aan wijn (of in ons geval: mede) wordt de smaak wrang en hard, zeker als je je drank vaak laat oxideren.

Big Daddy Bee:

--- Citaat van: Bulls op december 19, 2012, 12:44:26 am ---airation
--- Einde van citaat ---

Haha wat een vreselijk woord!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie