Die 5 liter pan is toch prima!
Allereerst: Smaken verschillen en iedereen doet het op zijn manier of weet het beter
Maar als beginner, begin BIJ het begin en ga pas later experimenteren!
Uitgaande van 12 - 14%, en een droge tot laag medium mede ben je 3000 - 3500 gram honing nodig.
En dat levert ca 2,5 liter op.
Breng in de pan 2,5 liter water aan de kook, vuurtje uit en daarna de circa 3200 gram honing erin. Roeren, roeren, roeren totdat de honing is opgelost. Eventueel nog wat honing erbij als er ruimte is in de pan en je het wat zoeter zou willen hebben.
Hiervoor had je al 2,5 liter water aan de kook gebracht en af laten koelen tot ca 25grC.
Natuurlijk heb je de fles al ontsmet en dan die eerste 2,5 liter erin.
Als je 5 liter honing/water ook tot ca 25grC is afgekoeld doe je daar je 13 gram gistvoedingszout, 25 gram wijnsteenzuur en een kop sterke thee.
Dat allemaal in de fles, en inmiddels heb je ook je zakje wijn/medegist gereed gemaakt.
Ook dat erin en het kopje waarin je dat gemaakt heb goed uitspoelen met wat rest van het gekookte water.
Fles even nog schudden en waterslot erop(met water natuurlijk)
Je hebt dan 7,5 liter in de fles! Op ruim kamertemperatuur neerzetten.
Meestal na 24 uur staat het dan flink te gisten.(blub,blub, blub maar dan heel snel
)
Na de eerste hevige gisting(niet altijd!!!) de fles met afgekoeld/gekookt water afvullen tot in de hals.
Gaat zo nooit fout!
Zorg voor goede en geen oude/overjarige/aangebroken gist. Kost bijna niks maar bij verkeerd gebruik wel een teleurstelling
Hou ons op de hoogte of het klopt
Al dit soort info staat ook in het boekje mede maken van het Bijkersgilde op
www.bijkersgilde.nlMisschien volgend jaar maar weer eens een cursus geven?
?