Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
Giststammen
(1/1)
mrperq:
Tot nu toe heb ik op aanraden van de brouw-shop een
Sauternes gist van Kittsinger gebruikt.
Binnenkort
start ik waarschijnlijk een op met Fermiblanc van
Oenoferm.
Welke giststammen gebruiken jullie, en zijn er
waar jullie betere of mindere ervaringen mee hebben?
Snelheid van het klaren?
Snelheid van het vergisten?
Temperatuurgevoelig?
...
Big Daddy Bee:
Mijn gist zit in een potje :)
Ik heb geen idee wat het is, ooit en grote zak gekocht bij de drogisterij, het zal wel standaard wijngist zijn ofzo.
Klaren is meer een functie van of je de honing kookt, snelheid ligt aan omgevingstemperatuur / temperatuur van je fles, hoe kouder hoe trager in de regel. Wat ook invloed heeft is hoe zoet de fles is, te zoet en de gist cellen kunnen daardoor uitdrogen en hun werk niet goed doen.
Ik heb ook wel eens mede gemaakt met champagnegist, die kreeg van die smaakvolle kleine belletjes, maar verder...
Eigenlijk ben ik ook wel benieuwd of er grote verschillen / voordelen of speciale effeten te verkrijgen zijn met soorten gist.
Ooit hebben we ook een fles mede gemaakt gebaseerd op een bessensmoothie uit de supermarkt die spontaan was gaan gisten, verder geen ander gist toegevoegd, sloeg goed aan, mede was perfect :≈
Navigatie
[0] Berichtenindex
Naar de volledige versie