Het gisten ging langzamer en het stond nog op de planning om ook hier een potje honing bij te doen. Deze mede is al een stuk beter te drinken dan mijn eerste brouwsel. Een lichte gistsmaak, verder een stuk minder zuur dan de vorige. De appelsmaak is niet echt duidelijk aanwezig, maar dat kan aan mij liggen. Toch een potje honing er bij gedaan, het doel is om een redelijk zoete mede te maken.
Na het toevoegen van de honing en het mengen weer een monster genomen voor de SG meting. Dit smaakt al echt mederig, dus als het weinig meer doet is het ook niet zo erg. Dus hierbij de cijfertjes:
250 ml water
500 gram honing
SG voor honing toevoegen: 998, (van 1110 terug naar 1000) dit zou ongeveer 14 tot 15% alcohol moeten zijn.
SG na honing toevoegen:1030, dit is goed voor nog eens 4% alcohol.
Aangezien de gebruikte gist maar tot 15% gaat zal er waarschijnlijk iets van 1 a 2% bij komen, de rest blijft suiker om de mede te zoeten. Misschien nog wat extra water er bij om het wat minder zoet te maken (iets lager alcohol percentage, dus de vergisting gaat nog wat langer door, zodat er wat meer suiker wordt weggesnoept).
De gistjes hebben in ieder geval weer wat suikers om op te smikkelen
en om de laatste restjes alcohol uit hun cellen te persen.