Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Appelmede by Agravain
Agravain:
Voor de eerste keer overgeheveld. De soortelijke massa was gedaald naar 1024. Na overhevelen een halve liter water er bij om de fles aan te vullen. Na dit halve litertje was de soortelijke massa 1020 geworden.
De smaak is goed, dit wordt een sterke, zoete mede als het is geklaard. Nu maar geduld hebben tot het helder wordt.
--- Citaat van: m.kolsters op oktober 03, 2012, 07:49:28 pm ---Doe er wat meer honing in en het blijft goed al 6 jaar zonder thee.
--- Einde van citaat ---
Met of zonder thee, ik denk niet dat houdbaarheid een probleem zal worden met deze mede. ;D
Bulls:
--- Citaat van: Big Daddy Bee op september 16, 2012, 07:13:10 pm ---Die eerste heeft idd al een flinke laag bezinksel!
Zelf gebruik ik ook nooit thee, voordat we met dit forum begonnen en mensen hier aankwamen met "recepten van internet" (no offense natuurlijk 8) ) had ik er zelfs nog nooit van gehoord ;) (Al onze recepten waarmee we ooit begonnen zijn en nu op voort borduren, kwamen/komen direct van mensen met een lange mede-maak ervaring, of misschien hielden ze toevallig allemaal niet van thee.)
Oh wacht dat is niet helemaal waar, ik heb één keer thee gebruikt, dat was van die indische pittige thee met een zo'n gloeiende nasmaak, dat probeerde ik in de mede te krijgen, helaas niet goed gelukt, maar dat ging echt puur om de smaak.
Recentelijk hebben we een 5l-fles mede met peper aangeslagen... (een lichtend idee van de baldadige bij) en die was wel vrij pittig :P
--- Einde van citaat ---
Uit het boek het leven van het land staat ook dat je een paar koppen sterke thee moet toevoegen voor gistvoeding en voor houdbaarheid. Maar ik ga de volgende batches ook geen thee meer toevoegen want sommigen zijn aardig wrang.
Agravain:
Nou weer maar eens een update:
Het gist nog steeds. Ik weet niet wat het is met deze lading, maar er komt vrij weinig koolzuur vrij, totdat ik schud. Dan begint het waterslot weer te borrelen en komt er een schuimlaag op de mede.
Echt bezinksel zie ik ook nog niet als het bijna een hele dag heeft gestaan.
Agravain:
Weer eens aan de slag gegaan met deze melomel. Hij gist nog steeds, want er blijft gas vrij komen als ik met de fles schud. Vandaag heb ik hem overgeheveld en aangevuld tot 5 liter. Hiervoor moest ik 0,75 liter (gekookt) water toevoegen. Verder nog wat getalletjes:
-0,75 liter gekookt water toegevoegd, de gistingsfles zit nu tot net onder het oor vol. Dit zou ongeveer 5 liter moeten zijn.
SG voor aanvullen: 1012
SG na aanvullen: 1010
De smaak is al erg goed. Zacht, zoet en toch een appelige smaak. Raar dat ik die de vorige keer gemist heb. Dit is een gemene mede >:D, want hij drinkt )J als limonade weg. Maar zodra je opstaat: [vul hier een smiley in die met een hamer op zijn kop wordt geslagen].
Agravain:
Deze blijft gisten. Er zat weer een flinke laag bezinksel onder in de fles, dus vandaag de hele zaak maar overgeheveld naar een schone fles. Meteen even geproefd. Omdat het 't laatste restje uit de fles was, zit er een gist smaak aan. Verder is de smaak goed. Ook komen er koolzuur belletjes vrij tijdens het inschenken.
Het verlies van het overhevelen heb ik niet aangevuld met nieuw water. Ik ben bang dat de smaak dan te waterig wordt. Het is wel de bedoeling dat de appelsmaak behouden blijft.
De soortelijke massa is inmiddels gedaald naar 998, het gisten zou dus nu eigenlijk wel tegen zijn eind moeten zitten.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie