Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Appelmede by Agravain
Bijker:
Waarom Thee?
Om een betere smaak bij de meeste wijnen te krijgen voor een pikante en iets pittige smaak gebruikt men een kleine hoeveelheid looizuur. Vooral bij vlakke wijnen(bloemen, wortel of graanwijnen) en dus ook mede.
Het looizuur geeft de wijn een droge nasmaak en maakt het soepel. Te veel wordt het bitter, stroef als schuurpapier. Ook om wijn te bewaren moet er wat BIJ ))J
Looizuur of Tannine kan men hiervoor gebruiken, ............. maar om al die stoffen niet aan te schaffen en eenvoudig bezig te zijn kan met hiervoor dus een kop sterke thee bijvoegen.
Agravain:
Kijk dat is een duidelijk verhaal.
Dat het om het looizuur (dit is een tannine) ging had ik al wel begrepen. Na wat zoeken vond ik ook nog het volgende:
tannines zitten alleen in rode (druiven) wijn en niet in witte (druiven) wijn. Door het ontbreken van de tannines is witte wijn over het algemeen minder lang houdbaar dan rode wijn.
Big Daddy Bee:
Ah dat is verhelderend allemaal!
Dat looizuur ga ik zeker eens proberen, kijken hoe dat uitpakt voor de smaak. Dat mijn mede niet zo lang houdbaar zou zijn anders ben ik niet zo bang voor, met de hoeveelheid suiker en alcohol zal dat wel loslopen ;)
m.kolsters:
Dat moet je zeker doen, ik heb de mede weg gegooid is niet te drinken.
Doe er wat meer honing in en het blijft goed al 6 jaar zonder thee.
Agravain:
Het gisten ging langzamer en het stond nog op de planning om ook hier een potje honing bij te doen. Deze mede is al een stuk beter te drinken dan mijn eerste brouwsel. Een lichte gistsmaak, verder een stuk minder zuur dan de vorige. De appelsmaak is niet echt duidelijk aanwezig, maar dat kan aan mij liggen. Toch een potje honing er bij gedaan, het doel is om een redelijk zoete mede te maken.
Na het toevoegen van de honing en het mengen weer een monster genomen voor de SG meting. Dit smaakt al echt mederig, dus als het weinig meer doet is het ook niet zo erg. Dus hierbij de cijfertjes:
250 ml water
500 gram honing
SG voor honing toevoegen: 998, (van 1110 terug naar 1000) dit zou ongeveer 14 tot 15% alcohol moeten zijn.
SG na honing toevoegen:1030, dit is goed voor nog eens 4% alcohol.
Aangezien de gebruikte gist maar tot 15% gaat zal er waarschijnlijk iets van 1 a 2% bij komen, de rest blijft suiker om de mede te zoeten. Misschien nog wat extra water er bij om het wat minder zoet te maken (iets lager alcohol percentage, dus de vergisting gaat nog wat langer door, zodat er wat meer suiker wordt weggesnoept).
De gistjes hebben in ieder geval weer wat suikers om op te smikkelen :) en om de laatste restjes alcohol uit hun cellen te persen. >:D
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie