Auteur Topic: Logboek Agravain's eerste batch  (gelezen 23641 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Logboek Agravain's eerste batch
« Gepost op: augustus 22, 2012, 08:30:00 pm »
Nou mijn eerste batch van 5 liter is ingezet.
4 liter water
2 citroenen
1,5 kilo honing
1 theelepel gist
1 theelepel gistvoeding
1 kop sterke thee.
gist type: BIOFERM ROUGE

Hiermee volg ik het recept van een van de eerste batches van Bulls.
Het SG is 1090 (niet helemaal accuraat want het is geen twintig graden).

Ben benieuwd wat het gaat worden.
« Laatst bewerkt op: september 08, 2012, 04:51:30 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #1 Gepost op: augustus 24, 2012, 04:52:28 pm »
Na een wat moeilijke start (geen explosieve vergisting zoals sommigen meemaken), blubt het zaakje nu met een mooie 31 bellen / minuut.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #2 Gepost op: september 07, 2012, 06:28:41 pm »
Ik weet het: mede vergt geduld. Dat zal ik vast wel leren na een paar batches. Wat ik me nu afvraag, nu mijn eerste brouwsel 3 weken onderweg is: hoe zat het bij jullie. Konden jullie het geduld op brengen om je eerste mede 12 maanden te laten staan? Of was die al op geproefd voor het bottelen?
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #3 Gepost op: september 07, 2012, 07:13:29 pm »
Nou ik weet niet hoe veel geduld jij hebt maar mijn brouwsel staat net 3 weken en de eerste drie slokken zijn al verdwenen ;D
plakkerige vloer hoort erbij

Offline Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #4 Gepost op: september 07, 2012, 09:36:43 pm »
Konden jullie het geduld op brengen om je eerste mede 12 maanden te laten staan?

Ligt eraan, hoe je de mede maakt, sommige recepten gisten snel, worden niet troebel en hoeven niet lang te bezinken, en dan... klaar! :) Weinig verdere redenen om hem 12 maanden te laten staan...  ))J

1 van de eerste keren dat ik mede maakte was zo, 25 liter gebotteld na 3 maanden, ka-ching  8)  Het was alleen veel sneller op dan dat de volgende fles weer klaar was   :(
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #5 Gepost op: september 11, 2012, 09:40:47 pm »
Ik denk dat deze batch tegen zijn einde loopt. Hij begint al goed uit te zakken, bubbelt niet zo heel veel meer als de fles gewoon staat. Nu zwenk ik de fles enkele keren per dag om het bezinksel weer te mengen. Het waterslot begint dan nog wel flink te borrelen.
1 van de eerste keren dat ik mede maakte was zo, 25 liter gebotteld na 3 maanden, ka-ching  8)  Het was alleen veel sneller op dan dat de volgende fles weer klaar was   :(
Helaas heb ik maar 4,5 tot 5 liter, is de zaak flink troebel en blubt nog stevig als de fles wordt geschud  :(. Dus ik moet nog geduld hebben. Ook heb ik nog niet geproefd. Als het waterslot er af gaat voor het overhevelen dan ga ik proeven  )J (en misschien wel  ))J) en de SM meten. Ik denk echter dat deze de 3 maanden niet gaat halen.  ;D.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #6 Gepost op: september 18, 2012, 09:16:27 am »
Gisterenavond de mede overgeheveld naar een schone lege fles. Meteen een meet/proef sessie gehouden:
SM is iets onder de 1000 (998).
De alcohol is duidelijk te proeven, verder is de zaak redelijk zuur, wat ik al verwacht had omdat ik waarschijnlijk te veel citroensap gebruikt heb. Ook is er nog een duidelijke gistsmaak aanwezig.

Vanavond maar eens proberen of ik er nog een potje honing bij kan krijgen om het wat aan te zoeten. De overgehevelde mede gist ook nog steeds zag ik vanochtend. Ik heb de volgende methode hiervoor in gedachten:
1 pot honing (500g) opwarmen, dit oplossen in 500 ml handwarm water en bij de batch gieten.
Of is er een betere methode om de honing netjes in de gistingsfles te krijgen?
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline m.kolsters

  • Global Moderator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 419
  • Mede imker
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #7 Gepost op: september 18, 2012, 12:13:27 pm »
Als je honing niet op warmt dan gaat de mede gisten en moet je een paar jaar wachten.
Als je de honing kookt  15 min. dan kan je als hij is afgekoeld er bij voegen.
Kook een paar poten honing een half uur en doe deze in een fles, dan kan je telkens bij voegen als het te droog is.
Tinus.

tel 06-15203088

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #8 Gepost op: september 20, 2012, 07:03:26 am »
Gisterenavond 500 gram honing en 500 ml water toegevoegd. Nu is de fles mooi vol en kan hij gaan rusten.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #9 Gepost op: september 21, 2012, 06:51:33 pm »
Ik zit zelf in hetzelfde stadium, als ik vanavond thuis ben zal ik eens gaan proeven.
Ik heb mijn batch ook aangezoet met 500gr honing en iets water.
Hij was mij ook te zuur maar wel genoeg alcohol.

Hij heeft even weer geprutteld maar ondertussen staat hij weer stil, nu laat ik hem zo maar rusten denk ik.
Er ligt alwweer iets van gist onder op de bodem maar niet meer zo veel als de eerste gisting.

Nu alleen het klaren nog zijn hier nog speciale manieren voor om dit sneller te laten verlopen

mvg

habraxis
plakkerige vloer hoort erbij

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #10 Gepost op: oktober 08, 2012, 04:55:39 pm »
Het is weer flink aan het gisten geslagen. Nu maar hopen dat er ook nog wat honing overblijft, om het zuur wat te compenseren. De fles zit nu vol dus er kan geen nieuwe pot honing meer bij.
Ik heb de hoop opgegeven dat ik binnenkort al wat kan drinken, geduldig afwachten maar.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #11 Gepost op: oktober 08, 2012, 06:37:47 pm »
Of je vult er nu al een paar glazen mee om te 'proeven'. Heb je iig weer ruimte om honing bij te doen.  ))J
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Offline Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #12 Gepost op: oktober 10, 2012, 02:41:52 am »
Of je vult er nu al een paar glazen mee om te 'proeven'. Heb je iig weer ruimte om honing bij te doen.  ))J

Ja, ja geen enkele reden om je blind te staren op en volle fles  ::)
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #13 Gepost op: januari 08, 2013, 06:53:56 pm »
Nou, hierbij dan een foto van de eerste (en waarschijnlijk enige) volle fles van het eerste brouwsel. De rest is al op gegaan aan diverse proef sessies.
Misschien dat ik nog net een tweede fles van 0.75 liter uit de gistingsfles kan halen.
« Laatst bewerkt op: januari 08, 2013, 07:59:49 pm door Agravain »
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline Big Daddy Bee

  • Administrator
  • Dronken
  • *****
  • Berichten: 269
  • ik ben een alcoholist :)
    • Bekijk profiel
Re: Logboek Agravain's eerste batch
« Reactie #14 Gepost op: januari 10, 2013, 10:45:19 pm »
Hoera!  :D

1 fles is beter dan geen fles  :≈
`8{]]]> Sí man i yulma nin enquantuva? :P