Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

mijn eerste try out mede

<< < (9/9)

mrperq:
Hallo,

Enkele opmerkingen van een mede-beginner.

Als ik er van uitga dat je volledig uitgegist bent (SG rond de 1.000) zou
je met wijngist, 3,2kg honing (+-80% suiker) op 10l zou je toch rond de 12,7°
moeten zitten, als je nog bijzoet nog hoger.

4kg brengt je richting 15,5°, indien je gist dit aankan.

Wat de bitterheid betreft terwijl je mede nog aan het gisten is, probeer
de volgende keer eens een kleine hoeveelheid een nacht in de frigo te
plaatsen. (bodem van een glas is genoeg) Bij mij had ik heel veel bezinksel
en verdween een groot deel van de bitterheid. Dit doet mij vermoeden zolang
je mede bezinksel blijft produceren, dat de smaak zachter wordt.

Agravain:
Dat van die koelkast is wel een goede tip. Ga ik vanavond ook eens proberen.

habraxis:
Bedankt voor je tip

Ik denk dat dit wel klopt, ik heb namelijk 4 flessen in de schuur staan waar het nu dus ook erg koud begint te worden.
Gisteren heb ik eens even goed gekeken maar zag idd dat er nog een klein beetje bezinksel op de bodem van de fles ligt

Bijker:

--- Citaat van: mrperq op november 30, 2012, 11:43:49 am ---
Als ik er van uitga dat je volledig uitgegist bent (SG rond de 1.000)

--- Einde van citaat ---

Maar dat is niet helemaal correct  :D
Uitgegist wil niet betekenen dat je op S.M. 1.000 uitkomt.
Meet je tot 1005, dan heb je een droge mede.  )J
Meet je tussen 1005 en 1010 dan spreek je over een medium.  ))J
En meet ja vanaf 1010 en hoger dus dan heb je een zoete mede in de fles.  )J ))J

Als het maar lekker weg drinkt <^>

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie