Auteur Topic: mijn eerste try out mede  (gelezen 53088 keer)

0 leden en 7 gasten bekijken dit topic.

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
mijn eerste try out mede
« Gepost op: augustus 22, 2012, 07:47:48 pm »
Goededag 

Ik ben afgelopen maandag avond heerlijk bezig geweest (nou ja lekker klungelen) met het maken van mijn eerste most.

Dit resulteerde in 10 liter honingwater die ik met een gist starter van verdunde appelsap- gist- voeding heb opgestart.

Nu is mijn vraag (misschien wel een domme maar ja) hoe snel en hoe hevig zou dit moeten zijn, de gist zag ik direct in de starter beginnen te werken en ook na het toevoegen na 1 uur is de most volgens mij goed bezig.

Hij blupt ongeveer 1 keer in de 3 seconden word dit nog heviger of blijft dit zo?

plakkerige vloer hoort erbij

Offline Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #1 Gepost op: augustus 23, 2012, 08:32:26 am »
Ik heb geen idee, wij doen de eerste gisting (de eerste twee weken) altijd in een emmer met een doek er overheen, omdat het dan zo hard gaat.

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #2 Gepost op: augustus 23, 2012, 09:27:13 pm »
Ik heb geen idee, wij doen de eerste gisting (de eerste twee weken) altijd in een emmer met een doek er overheen, omdat het dan zo hard gaat.

Ja die verhalen had ik ook gehoord dus ik al 4 dagen om de zoveel tijd ff bij mijn brouwsel kijken of ie niet ontploft ^-^
maar misschien ben ik gewoon te ongeduldig
plakkerige vloer hoort erbij

Offline Braadvraat

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 92
  • bzzzz zzz zzzz ZZZ!!!!???
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #3 Gepost op: augustus 24, 2012, 08:17:41 am »
Haha, ongeduld is een slechte eigenschap voor medebrouwers.  ;)

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #4 Gepost op: augustus 28, 2012, 07:26:47 pm »
Gisteren nog even 1 sinaasappel en wat rozijnen toegevoegd, dit bevorderde wel het gistingsproces.
Hij blubt nu twee per sec ongeveer, ik kan alleen nog niet zeggen dat er al iets van gisting op de bodem ligt, dun laagje.
Hij gaat al wel aangenaam ruiken, de eerst overheersende honing geur is overgegaan in een wat wijn achtige sinaas honing geur, best lekker eigenlijk.
Kan niet wachten om ff te proeven.

plakkerige vloer hoort erbij

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #5 Gepost op: augustus 28, 2012, 07:34:10 pm »
Zoals jullie kunnen zien heb ik nog iets van ruimte in de fles, denken jullie dat ik dit kan aanvullen met water of moet ik wachten tot na de eerste overheveling
plakkerige vloer hoort erbij

Offline Avicenna

  • Global Moderator
  • Eerste hoorn
  • *****
  • Berichten: 99
  • Low profile medebrouwer
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #6 Gepost op: augustus 31, 2012, 10:43:39 pm »
Aanvullen net na de heftigste gisting zou ik zeggen. Hoe minder lucht in de fles, hoe minder zuurstof... Hoe minder zuurstof, hoe beter.

Maar goed, dit is commentaar van een redelijke newbee.
67 liter smaakvolle mede gebrouwen.

Offline Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #7 Gepost op: september 03, 2012, 08:14:27 pm »
Eerst nog even rust, dit is handig als je hem nog wat wilt schudden. Later eventueel aanvullen met water..?
- Dwaze man, dwaze dronk -

Offline Agravain

  • Tipsy
  • ***
  • Berichten: 147
  • Tweede batch gebotteld.
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #8 Gepost op: september 04, 2012, 09:29:37 pm »
Als het goed is zit er bijna geen zuurstof boven je brouwsel zolang je het waterslot er maar op laat zitten.

Eerst wordt er zuurstof verbruikt door de vermenigvuldiging van het gist. Met een waterslot er op kan er geen nieuwe zuurstof meer bij. Door zuurstof gebrek gaat het gist alcohol maken en maakt het als bijproduct ook koolzuurgas. Dit veroorzaakt overdruk en laat je waterslot bubbelen. Hiermee wordt er nog aanwezige zuurstof mee naar buiten gedrukt.
Komop gistjes, een beetje doorwerken. Mijn vorige batch is bijna op.

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #9 Gepost op: september 04, 2012, 10:17:37 pm »
aangezien ik mijn fles heb aangevult en dit te veel bleek te zijn heb ik er iets uit gehaald, tja waarom ook niet proeven.
Tering lijkt wel 1 of ander sinaasappel zure vodka likeur ipv wijn...
agh dronken word je er wel van
plakkerige vloer hoort erbij

Offline Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #10 Gepost op: september 05, 2012, 09:13:50 pm »
Dronken vast wel. Maar het is super vet om een fantastische mede te maken. De smaak gaat nog veel veranderen als je er tijd over laat gaan. Misschien kun je nog wat experimenteren met meer honing?

Uiteindelijk is het belangrijkst hoe je de mede maakt. Je recept en uiteraard de 'toevalligheden' zoals het maken, koken, mengen, gieten, etc. van het brouwsel. (als je het natuurlijk allemaal met de hand en op gevoel doet zoals ik, haha).
- Dwaze man, dwaze dronk -

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #11 Gepost op: september 05, 2012, 10:15:04 pm »
Ik ben er toch wel iedere dag mee bezig en er is geen 1 dag bij dat het het zelfde ruikt of eruit ziet
De smaak die ik heb geproeft mag eigenlijk geen naam hebben omdet dit op alle velden de verkeerde tydstip had.
Daar komt ook nog eens bij dat de enige vergelijking die ik heb een hele zoete en milde ambrosio is.
Ik wil mijn mede puur en sterk van alc hebben iets zurig maar met een nasmaak van honing
misschien vraag ik te veel.
plakkerige vloer hoort erbij

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #12 Gepost op: september 06, 2012, 07:01:09 pm »
Hoi hier weer ff een update

Ik heb vandaag een gist emmer gekocht en ik zal je meteen mijn plan vertellen.
Ik kan langzaam gaan zien dat de gisting trager word en over twee weken is het tijd om overtehevelen.
Nu wil ik het zo gaan doen :

gist emmer schoonmaken en de mede tijdelijke in de emmer overhevelen.
De originele gistfles schoonmaken en weer met sulfiet reinigen daarna de mede uit de emmer weer terug in de gistfles.

Nu kan ik na schoonmaken van de emmer weer verder gaan met rode wijn maken en hier de pulp gisting in starten

plakkerige vloer hoort erbij

Offline Maarten

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 71
  • bzzzz zzz
    • Bekijk profiel
    • Germaanse Joelfeest Wieringermeer
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #13 Gepost op: september 06, 2012, 08:57:09 pm »
Gaat goed komen
- Dwaze man, dwaze dronk -

Offline habraxis

  • Eerste hoorn
  • **
  • Berichten: 62
  • work in progress
    • Bekijk profiel
Re: mijn eerste try out mede
« Reactie #14 Gepost op: september 06, 2012, 10:31:42 pm »
dat denk ik ook wel
plakkerige vloer hoort erbij