Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Bentoniet
Medeblander:
uiteindelijk is alles waar je mee werkt chemisch :)
Klarvit bestaat uit enerzijds gelatine en anderzijds een kieselzuur, beide in principe natuurlijke producten. Ze reageren met elkaar en vormen vlokken die ook de zwevende deeltjes in de mede binden en zo naar de bodem zinken. Bentoniet werkt ook zo, maar dan wat grover, zodat het mogelijk ook wat van de andere fijnere deeltjes meeneemt, zoals smaakstoffen e.d. Uiteindelijk is het beste middel gewoon geduld.
Bijker:
Klaringsmiddelen gaan uit van het principe dat looizuren en eiwitten elkaar doen neerslaan.
Maar zegt C.J.J. Berry in zijn beroemde boek; "de beste raad die ik kan geven is om de wijn altijd eerst de kans te geven vanzelf helder te worden". ))J
Voor 40 liter wijn/mede het wit van een ei gebruiken, geklopt door 0,25l wijn met een snufje zout is voldoende om deze te klaren.
Maar probeer eerst met twee of drie DRUPPELS melk!
Alle klaringsmiddelen halen namelijk meer uit de mede/wijn dan alleen troebelheid en beinvloeden daardoor de smaak.
Op pagina 31 vertelt hij het gebruik van Bentoniet.
Een zeer nauwkeurige bewerking vereist dat. ??? Als dat allemaal zo uitgevoerd is??? perfect, petje af!
Die twee druppels melk zijn dan wel zo eenvoudig 8)
Het boekje uit 1974 is nog steeds een aanrader voor wijn- en medemakers!
Medeblander:
Ik heb ook ergens gelezen dat een oude banaan, gepureerd, ook uitstekend werk kan doen.
maar, hoeveel melk zou je dan per bijv. 10 liter doen? dan ga ik het uitproberen :)
Bijker:
--- Citaat van: Medeblander op juli 27, 2012, 07:28:39 am ---
maar, hoeveel melk zou je dan per bijv. 10 liter doen? dan ga ik het uitproberen :)
--- Einde van citaat ---
1 x een Druppeltje ;D ))J
Zo nodig later nog een keer.
Het lukte vorig jaar prima BIj een fles die "troebel" bleef.
Dus waarom moeilijk doen met al die andere middeltjes :-\
Medeblander:
Ik ga het proberen!
Heb nog een kleine 10 liter oer-smerige lijsterbloesem-mede (foutje... had vlierbloesem moeten zijn, maar ben met m'n brakke kop bij de verkeerde struik gaan staan) die na een jaar niet helder is, daar kan ik wel ff met wat melk op los gaan. Ik ben erg benieuwd!
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie