Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Bentoniet
Bulls:
Meeste van mijn flessen waren uit gegist en redelijk helder, maar sommigen hadden nog wel een beetje een gist smaak. Dus heb ik er Bentoniet bij gedaan om de laatste deeltjes te laten bezinken. Maar nu zijn die flessen gewoon opnieuw aan het gisten gegaan, is dat normaal? Ze waren eigenlijk zo goed als klaar voor het bottelen. Het ergste vind ik nog wel dat er nu weer rest suikers op gaan, en het weer minder zoet gaat worden. En om er nu weer meer honing bij te gaan doen gaat het proces weer weken tot maanden langer duren.
Iemand goede ervaringen met Bentoniet? Het is gewoon een natuurlijk product, dus ook voor de bio brouwer zou het ook geen probleem moeten zijn.
Bijker:
Druppeltje melk toevoegen.
Sneller, goedkoper, makkelijker en beter = er niet 8)
Eiwit met wat witte wijn, goed mengen kan ook maar wordt alweer meerwerk. ???
Suiker. S.M. gemeten?
ene.................??? gist-smaak???
Bulls:
Ik heb regelmatig geproefd tussen door tijdens het proces, en dan proef je duidelijk dat er nog gist in de wijn zelf zit (beetje troebel) Het smaakt dan net als Duvel bier daar proef je ook het gist, ook als je heel voorzichtig niets mee schenkt.
Maar melk, kan dat geen kwaad? Wat doet dan dan precies. Ik krijg allemaal schimmel en zure ideeën voor de geest. Had wel iets gelezen over eiwitten en klaren voor allerlei verschillende samenstellingen.
Medeblander:
Ik gebruik meestal een forse hoeveelheid Klarvit. Met Bentoniet heb ik niet zulke goede ervaringen: het haalt wat van de smaak weg en klaart niet echt goed.
Bulls:
Ik vind het gewoon raar dat het opnieuw ging gisten. Heb verder ook niet eerder met Bentoniet gewerkt, had het wel al een tijdje liggen. Ik had gezien in filmpjes van epic Fantasy van Storm the Castle op Youtube, en daar hij hij 2 exact dezelfde flessen naast elkaar staan uit dezelfde batch en 1 met en 1 zonder Bentoniet, dat zag er gewoon super goed uit.
Verder is het een natuur product, ik houd niet zo van chemische toevoegingen.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie