Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Warm of koud staan

(1/1)

Bulls:
Ik heb een vraagje over wat nou beter is voor het proces om het op een warme plek de gistflessen neer te zetten of op een koele plek. Voor het gisten zelf lijkt me warm beter, en voor opslag koel. Maar halverwege dus de langzame gisting en het klaringsproces is dat beter om hem op kamer temeperatuur te hebben staan of juist wat koeler.

Ik heb de flessen nu allemaal in een zelfde donkere ruimte staan waar het vaak tussen de 17 en 21 graden is (Warm water buffervat) en verder heb ik geen donkere kelder. Wel een opslag hok die koeler is alleen daar is vaak licht en niet veel ruimte.

Medeblander:
Warm bij het gisten, Koud voor het klaren, vaste keldertemperatuur om te bewaren.
Voor het klaren kun je bijv. de mede buiten zetten als het net niet aan het vriezen is, dan slaat de droesem sneller neer.

Arhodus:
Ook wel beetje afhankelijk van de gist welke je gebruikt. Sommige doen het beter op een wat lagere temperatuur en andere op een wat hogere.

Mederist:
Ik geloof dat ik de fout heb gemaakt om een aantal flessen te verplaatsen naar een wat koudere plek toen het vorige maand zo warm was.
De vergisting is toen compleet stil gevallen. Maar wellicht is het eind resultaat toch heel lekker... we gaan erachter komen.

Bijker:
Na de eerste gisting, dus na ca een maand, en na de eerste (over)heveling kan het best koeler staan.
Heb je het ook gemeten?
Misschien is / zijn de suikers al wel op?
Altijd even meten dan weet je hoe het proces verloopt

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie