Ik proefde net de Appel mede En die was ZUUR!
De hydrometer gaf ook 1000 aan, wat dus betekend dat alle suikers vergist zijn, en dat is amper 10 dagen geleden dat ik hem heb aangezet, Terwijl ik er meer honing samen met de vrucht eigen suikers in had gedaan dan voor de 12% gist, volgens mijn tabel kwam het uit op iets van 16% en zou er dus na de vergisting ruim suikers over zijn om het iets zoet te houden. Of werkt dat zo niet? Hoe kun je een zoete mede/wijn maken zonder naderhand toe te moeten voegen?
Mijn Wald mede was laatst ook al zo wrang en zuur, niet te zuipen. Daar had ik toen tegen de 300g extra honing bij gedaan na het hevelen en die staat nu op 1030 en valt op zich wel mee, maar is nog steeds erg rare smaak.
De Druiven mede die op dezelfde dag gemaakt was als de Appel, staat nu op 1010 en is iets minder zuur, maar nog steeds totaal anders dan wat ik had verwacht/gehoopt.
Doe ik iets fout? Waarom smaakt het zo maf en zuur, het is ook geen azijn en ook niet bedorven. Of komt dat later na het rijpen weer goed, ik heb er nog geen ervaring mee en ben eigenlijk gelijk in het diepe gesprongen en heb meerdere flessen aangezet in korte tijd zonder te weten hoe het verder gaat en wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.
Kan iemand mij advies geven of gerust stellen? Want ik wil gewoon een paar lekkere en zoete mede's maken, maar vervolgens gist alles totaal uit en is zo zuur als een onrijpe appel. En heb zowat de neiging om alles weg te kiepen en er mee te kappen
Ohja nog wat, die Rietsuiker die ik met 1.5 kilo heb gemaakt gist niet meer en staat op 1060 SG! Hij is al wel sterk aan alcohol zo te proeven maar hij was op 03-09 nog 1070 en op 07-09 heb ik weer gemeten en was hij 1060, maar vandaag op 13-09 was hij nog steeds 1060 dus kan ik daaruit opmaken dat hij niet meer gist? Maar de SG waarde (en hij is ook mierzoet) geeft bijna een startwaarde aan (50% verdund klopt het ook en is het 1030)
Ik word er bijna moedeloos van, ik snap niet hoe het totaal anders verloopt dan ik had verwacht en heb geleerd. En ik werk aardig nauwkeurig en zeker schoon dus daar kan het ook niet aan liggen.
Oh ik draai ook vaak met de fles bij de eerste gisting de eerste 2 tot 3 week om de gist op de bodem een beetje in beweging te brengen, is dit soms slecht? Ik had gelezen dat je bij de eerste gisting dat juist (dagelijks) moest doen. Of heb ik mij verkeerd laten informeren.