Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Druivenmede, Appelmede en Vanillemede

<< < (2/2)

Bulls:

--- Citaat van: Braadvraat op september 27, 2011, 10:43:51 pm ---In twee weken al klaar met gisten?  :o

--- Einde van citaat ---

Ja dat kan blijkbaar, heb ook ergens gelezen dat het afhangt van verschillende omstandigheden. Vooral de temperatuur van de ruimte en de samenstelling van de most. Het kan soms in extreme gevallen binnen 9 dagen klaar zijn, er is ook geen bewijs dat snelle fermentatie af doet aan trage gisting.

Het kan zijn dat juist door de sappen - druif en appel - de samenstelling ideaal waren voor gisting. En we hebben een groot buffervat voor houtgestookte CV in die ruimte, om die reden heb ik de flessen er ook staan. Die was waarschijnlijk net opgestookt geweest waardoor de ruimte bijna 25 graden wordt. Het vat is geïsoleerd en er zit dan 800 liter water in wat tegen de 90 graden is.

Dit samen zou wel een snel proces in de hand gewerkt hebben. Maar dat is niet voor elke fles het geval, want die Vanille is nog lang niet klaar met gisting.

Bulls:
Update

Vanillemede:

SG staat nu op 1010 en was al zeer helder. Hij smaakte redelijk mild, maar de vanille smaak was nog niet echt genoeg aanwezig.
Heb hem geheveld en de rest van de vanille extract toegevoegd.


Voor het hevelen, redelijk laag droesem.


SG waarde meeten.


Nog even een plaatje van het hevelen zelf  ::)


En hier staat hij dan na het hevelen, ook 2 dagen later, maar nog geen bezinksel.

De Baldadige Bij:
mooie kleurtjes zo naast elkaar, ziet er lekker uit!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie