Vandaag eindelijk de 3e doos van de 3 collo zending ontvangen waar de gistingsflessen in zaten, dus gelijk maar even gebruik van gemaakt.
Ik heb 2 semi-mede's opgestart:
Druiven-mede (Pyment)5 liter druivensap
450 650 gram honing
1 tl gistvoedingszout
½ tl pecto-enzymen
½ tl citroenzuur
1 tl gist activator
1½ tl Kitzinger Wijngist Bordeaux 13%
1 kop thee
Ik heb 5 liter puur druivensap uit pak zonder conserveringsmiddelen en zonder toegevoegde suikers.
De druivensap heeft een SG waarde van 1070 dus heb ik er 650 gram honing aan toegevoegd waardoor hij op SG 1110 uit zou komen als mijn berekening klopt.
De pakken had ik eerst even in de zon gezet om op temperatuur te komen
(gelukkig weer een keer een zonnige dag)
Ondertussen kon ik mooi de boel "sanitizen"
Heb eerst 2 liter sap in de fles gedaan met gistvoeding, pecto-enzymen en een beetje citroenzuur.
Daarna de honing die een in warm water heeft gestaan via een trechter in de fles gegoten.
En toen flink geschud zodat het mooi oploste. Ten slotte nog 2 liter sap erbij in, en gist activator erbij gevolgd door de gist. Ik heb bewust eerst 4 liter erin gedaan voor het geval het hevig gaat gisten, dat vul ik later wel bij.
Appel-mede (Cyser)5 liter appelsap
680 880 gram honing
1 tl gistvoedingszout
½ tl pecto-enzymen
½ tl citroenzuur
1 tl gist activator
1½ tl Universele Wijngist 12%
1 kop thee
Hierbij heb ik alles hetzelfde gedaan als bij de Druiven-mede, maar omdat de SG waarde van de appelsap op 1050 uit kwam heb ik volgens mijn berekening er 880 gram honing door gedaan.
De appelsap is ook 100% sap zonder toevoegingen.
Geen fotorapportage deze keer, het was vrij simpel te realiseren dus werkte ik liever even door, en iedereen weet wel ongeveer hoe het in zijn werk gaat.
Edit:
Iets meer honing toegevoegd zodat het totaal boven de 3000 g uit komt. Dat samen met de 12 % en 13 % gist zou het vast wel zoet moeten worden.
Voor de Vanille Mede zie 3e post.