Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Water

(1/2) > >>

Bulls:
Ik vroeg me af wat voor water iedereen gebruikt voor zijn of haar mede.

Je leest veel over bronwater, ook in vele youtube filmpjes gebruiken ze allemaal van die "gallons springwater"
Maar dat is neem ik aan omdat hun kraan water niet goed zuiver is? Dat moet hier niet zo'n probleem zijn lijkt me.

Is het aan te raden je kraanwater ook eerst te koken voordat je het gebruikt? Bij mijn eerste 2 flessen heb ik de gekookte most gewoon met water rechtstreeks uit de kraan bij gevuld, pak'em beet 2 liter op de 5.
Kan dit een probleem zijn? En is het beter je water altijd gekookt te hebben en af laten koelen voordat je het gaat gebruiken om mede van te maken?

Ik ben meestal wat ongeduldig en om dus 100 °C water eerst weer te laten afkoelen heb ik niet zoveel zin aan, helemaal als je meerdere flessen wilt opstarten.

Medeblander:
Nop, geen probleem, ga vooral door :D

In de VS is het kraanwater zo vol met chloor dat het een flinke aanslag is op de smaak van je mede. In NL is het kraanwater praktisch bronwater-kwaliteit, gewoon doen dus.
Temperatuur maakt officieel wel uit, maar in de praktijk hoef je er eigenlijk geen zorgen om te maken als je een beetje respectabele gist gebruikt die ook een beetje snel op gang komt. Als je op hele grote schaal mede gaat maken moet je haast wel: als je moet wachten totdat 200 liter must af is gekoeld tot onder de 30 graden, ben je enkele dagen bezig, dus kook je alleen de honing (als je dat überhaupt wilt), en leng je aan met koud kraanwater.

Bulls:
Oh dit is heel mooi, het gaat dus nu puur om de temperatuur van 24°C te hebben voor een snelle gisting, maar koken hoeft eigenlijk niet (honing kook ik liever niet omdat ik meer in de mede wil dan alleen het suiker gehalte van de honing)

Braadvraat:
Het is mijn ervaring dat gist niet zo blij wordt van te warm water (lees: gaat dood); eerder liet ik het daarom eerst helemaal afkoelen. Nu doen we het zo: 1 helft koken, 1 helft koud. Dat bij elkaar, dan is het handwarm. Misschien nog iets te warm voor de gist, maar dat gaat er wel af als de honing erdoor gaat, én de honing lost op deze manier makkelijker op.

Medeblander:
Precies, bij grote hoeveelheden doe ik 't ook zo. Beetje behoud van energie formules erop los laten, en je komt wel ergens rond de 27 graden uit :D

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie