Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
Bijzoeten
Bulls:
Ik lees overal dat je de mede na de gisting kan bijzoeten, maar hoe gaat dat in zijn werk? Gooi je gewoon pure honing bij de fles in na het hevelen, of moet je deze ook eerst oplossen en zo ja, doe je dat dan in water of een deel van de uitgegiste most. Als je het in water moet oplossen voordat je het erdoor doet, dan verdun je de mede weer, en kom je misschien ook ruimte in de fles tekort. Maar als je het in de most oplost onder verwarming van de vloeistof gaat er dan geen smaak/alcohol verloren?
Bijker:
Waarom wil je BIJZoeten? )J
Het begin is weten wat je wilt gaan maken.
Weten hoeveel honing je wilt gaan gebruiken voor een droge, medium of zoete mede.
En dan hoef je normaal niet weer later aanpassingen te gaan maken.
Bijzoeten is dus eigenlijk een "noodgreep" om achteraf aanpassingen te verrichten ::)
Smaken verschillen gelukkig. ))J
Bulls:
Ik heb een wijngist die tot 15 % gaat, maar de hoeveelheid honing/suiker die ik heb gebruikt zal tot ~12% gaan. Dat zal dus betekenen dat alle suikers vergist zijn. Verder had ik ook op meerdere plekken gelezen dat de uiteindelijke smaak van de mede bepaald zal worden door de honing die je naderhand toevoegd. En op die manier zou je dan 2kg honing in totaal gebruiken op 5 liter waarbij je 1.5kg laat vergisten en de laatste 500g er naderhand bijvoegd. Volgens mij heb ik dat zelfs hier gelezen.
edit:
--- Citaat van: Big Daddy Bee op november 18, 2010, 10:53:34 pm ---Nou de gist eet de suiker op, dus dat kan kloppen, als je niet aanzoet met meer honing dan het gist op kan eten nadat het alcoholpercentage zijn maximum bereikt, krijg je in feite een soort hele droge wijn, niks mis mee, allen niet ieders smaak ;) de honing die er na dat punt bij gooit bepaalt overigens grotendeels de smaak van de uiteindelijke mede.
--- Einde van citaat ---
Big Daddy Bee:
--- Citaat van: Bijker op augustus 21, 2011, 09:14:20 am ---Bijzoeten is dus eigenlijk een "noodgreep" om achteraf aanpassingen te verrichten ::)
--- Einde van citaat ---
Zei de mede-purist... ;)
Wat ik vaak doe is met gewone honing de fles tegen max alcohol-% laten uitgisten, zodat je eigenlijk een soort droge witte wijn hebt (als ik het zo mag omschrijven), en de honing die ik er daarna bij doe bepaalt meer de smaak en hoe zoet ik hem wil hebben.
Behalve bij mijn "big daddy's brew" waar van begin af aan een heleboel soorten honing in zaten, toen dacht ik ook hup meteen genoeg honing om de eindstreep te halen.
Isilme zegt ook ergens dat teveel suiker in een keer de gistcellen kan uitdrogen (via osmose), dus dan begin je met niet teveel zoet, en naarmate het verder gist doe je er steeds wat bij. Bijv. bij rode wijn maken hebben we een keer gehad dat de gisting gewoon snel stopte, terwijl die wijn nog nergens over ging, en daarna hebben we het stukje bij beetje weer aan de praat gekregen door steeds een beetje over te hevelen in een andere fles met daarin een nieuwe giststarter, waarin het suikergehalte dus steeds wat lager werd gehouden.
Bijzoeten is dus eigenlijk een praktische werkwijze om meer controle te kunnen uitoefenen op het traject en het eindproduct ::)
Maar hey, naarmate je meer ervaring hebt, zul je toch zien dat je een eigen werkwijze hebt en je eigen favoriete truucs om een drankje te creeren wat je zelf het lekkerst vindt. En dat maakt het alleen maar leuker om te proeven wat anderen maken en te kletsen over hoe ze het doen ))J
Bulls:
Dank voor uw info 8) Het is voor mij ook de eerste keer dat ik brouw, dus het is allemaal nog een beetje dingen samenvoegen uit verschillende recepten en methoden. En inderdaad wat je zegt er zal uiteindelijk een eigen style uit voort komen. Want zeg eens eerlijk wie volgt nu altijd de recepten exact? Ik niet in elk geval, ik geef overal een eigen draai aan of het nu koken is of wat dan ook ::)
Maar hoe gaat het bijzoeten in zijn werk? Moet je een deel mede afnemen en daar de honing in oplossen? Maar zonder warm te maken gaat het wel moeilijker neem ik aan.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie