Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Mijn eerste batches

<< < (4/5) > >>

Bulls:
De wald mede, heeft echt een rare smaak, zal wel aan het soort "honing" liggen, ik vind hem niet echt lekker, maar hij moet ook nog een tijdje want hij blubt nog steeds wel wat af en toe.

De tijm mede is al wat verder gevorderd, maar er zijn 2 problemen, ten eerste is de mede smaak zelf erg waterig en flauw, en ten tweede is de tijm smaak juist weer erg sterk. Hoe krijg je dat weer goed? Want het is niet echt te drinken zo.

de rietsuikerwijn is nog veel te zoet, moet een deel vervangen worden door water om verder te kunnen gisten.

m.kolsters:
  Bulls.            De wald mede.
Wald honing is bladluizen poep ( is zoetstof voor bijen ) en is donker van kleur even als paarden bloem en ruikt een beetje na gier ( urine ) zeggen ze in Brabant.
Ook balsemien honing geeft een vieze smaak, en deze word veel gewonnen in de biesbos.
Maar heide honing is heel goed voor mede, en zeer lekker.

Bulls:
Ja dat van de Wald honing wist ik, maar wilde het toch proberen. Het is dan wel niet van nectar, maar komt in elk geval wel van bijen. Wellicht kan ik het nog een keer met iets mengen.

Bulls:
Ik heb eindelijk een keer de tijd genomen om de rietsuikerwijn te verdunnen, hij was nog steeds aan het gisten, heel traag. Je zag nog steeds belletjes opstijgen terwijl hij mier zoet was. Deze staat al een behoorlijke tijd samen met die andere 2. Heb ongeveer een derde deel afgetapt en bijgevuld met water en nog wat gistvoeding/activator en gist toegevoegd, want het was gewoon te zoet om goed te verlopen. Dit zien we dus later wel weer.

De tijm mede heb ik een tijd geleden met wat eikenhout laten staan, was eigenlijk 2 week max de bedoeling, maar is 2 maand geworden. Heb hem nog niet weer geproefd omdat ik eerst stuk of wat flessen wilde afhevelen voordat ik een proef/meet sessie ga houden.

Ik heb in een boekje staan dat je toch vrij vaak moet hevelen als er een laag bezinksel zichtbaar is. Omdat als de wijn te lang op de dode gist staat dat de wijn muf kan worden. Dus het hevelen van alle flessen had mijn prioriteit.


Wanneer kan er eigenlijk gebotteld worden? Ik zie hier en daar nog heel af en toe een belletje opstijgen en het waterslot blubt zo nu en dan maar niet vaak, dan moet je echt een tijd staan wachten en alle flessen in de gaten houden. Moet het echt volkomen uit geblubt zijn omdat je anders poppende kurken kan krijgen?

De Baldadige Bij:
JA !!!   +X+
je kan het proberen niet te doen, maar is zo zonde van je mede!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie