Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Traditionele mede

<< < (2/3) > >>

Bulls:

--- Citaat van: Draak op augustus 08, 2011, 02:32:27 pm ---Zelf gebruik ik eigenlijk niets van dat alles en mijn mede heeft daar eigenlijk nooit nadelige effecten van ondervonden.

--- Einde van citaat ---

Van wat gebruik je niets? Geen enkele kunstmatige toevoeging? Wat stop je er wel in dan, water honing en gist? :P

Aegir:

--- Citaat van: Bulls op augustus 01, 2011, 11:03:50 pm ---Als ik een gist-starter zoals hier gebruik, daar zit al voedingszout in toch? Maar dan heb je nog steeds een zuur nodig?

En hoe denken jullie over Pecto enzymen?

--- Einde van citaat ---

Het zal ook wel in het boekje staan, de link heeft de auteur waarschijnlijk als je hem PM't. Nu, daarmee ben je nu niet echt vooruit geholpen zeker? ;)

Als 'starter' geef ik je dit mee:
- de giststarter maak je gewoon best als je met droge gist werkt. Wat sinaas en appel-sap, wat water (5x het gewicht van je hoeveelheid gist) en laat het daar een dag in trekken. Is het bakkergist, idem, maar dan is 24u het maximum; gebruik je starter dan maar alvast.
- De gistvoeding/zout KAN je toevoegen. Maar als je voldoende voeding geeft: thee of rozijnen of druiven + zuur van een ontbijtkom sinaas en een citroen of limoentje, heb je alles in huis.

Pecto-enzymen gebruik je niet bij klassieke mede. Wil je deze chemicaliën niet gebruiken, laat je fruit of vruchten dan wekenlang meegisten tot ze naar de bodem vallen. Of, leg je fruit/vruchten een nacht in de vriezer, dat bespaart je geld, tijd en de exactehoeveelheid pecto-enymen om af te wegen.

Nogmaals, traditionele mede: honing, water, sinaas, citroen, rozijnen of thee en je gist (droog of 'vers'). Er komen geen (lees: hoeft niet) chemicaliën aan te pas te komen.

Ben je al met een mede gestart of nog informatie aan het verzamelen? :) Foto's ? Je mag altijd PM/e-mailen hoor.

Bulls:
Ik heb vandaag zojuist mijn gistingsflessen en andere benodigdheden binnen gekregen. Ik heb een voorraadje honing ingeslagen en wilde vanmiddag een begin maken. Ik zal uiteraard hier en daar een paar foto's maken  ;)

Big Daddy Bee:
Over de citroenen/citrusvruchten: die doe ik altijd, ik ben even kwijt welke draadjes precies op het forum, maar het algemene punt dat sommige mensen ondervinden is dat als je geen zuren toevoegt, je een slappe weeïge smaak krijgt aan je mede. Het wordt en beetje een brak honingwatertje dan zeg maar.

En natuurlijke zuren zijn uiteraard citroen, limoen, sinaasappel of grapefruit kan ook, met als extra voordeel dat je door het vruchtensap geen extra gistvoeding hoeft toe te voegen.

Edit: toch nog gevonden, hier staat wat info over de zuurgraad en een paar postjes verder over citroenen enzo:
http://www.debaldadigebij.nl/smf/index.php/topic,97.msg572.html#msg572

Braadvraat:

--- Citaat van: Bulls op augustus 10, 2011, 10:04:33 pm ---Van wat gebruik je niets? Geen enkele kunstmatige toevoeging? Wat stop je er wel in dan, water honing en gist? :P

--- Einde van citaat ---
Wij wel. Smaakt prima, niks wee-igs aan.

Ik lees een post hiervoor: rozijnen in een traditionele mede. Mogen dat ook krenten zijn? Want dat zou nog iets traditioneler zijn.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie