Als ik een gist-starter zoals hier gebruik, daar zit al voedingszout in toch? Maar dan heb je nog steeds een zuur nodig?
En hoe denken jullie over Pecto enzymen?
Het zal ook wel in het boekje staan, de link heeft de auteur waarschijnlijk als je hem PM't. Nu, daarmee ben je nu niet echt vooruit geholpen zeker?
Als 'starter' geef ik je dit mee:
- de giststarter maak je gewoon best als je met droge gist werkt. Wat sinaas en appel-sap, wat water (5x het gewicht van je hoeveelheid gist) en laat het daar een dag in trekken. Is het bakkergist, idem, maar dan is 24u het maximum; gebruik je starter dan maar alvast.
- De gistvoeding/zout KAN je toevoegen. Maar als je voldoende voeding geeft: thee of rozijnen of druiven + zuur van een ontbijtkom sinaas en een citroen of limoentje, heb je alles in huis.
Pecto-enzymen gebruik je niet bij klassieke mede. Wil je deze chemicaliën niet gebruiken, laat je fruit of vruchten dan wekenlang meegisten tot ze naar de bodem vallen. Of, leg je fruit/vruchten een nacht in de vriezer, dat bespaart je geld, tijd en de exactehoeveelheid pecto-enymen om af te wegen.
Nogmaals, traditionele mede: honing, water, sinaas, citroen, rozijnen of thee en je gist (droog of 'vers'). Er komen geen (lees: hoeft niet) chemicaliën aan te pas te komen.
Ben je al met een mede gestart of nog informatie aan het verzamelen?
Foto's ? Je mag altijd PM/e-mailen hoor.