Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

recepten tips?

<< < (2/2)

Bijker:
Maar eens gekeken, en ja hoor op bladzijde 77 staat een mooi rabarber recept.
Maar wat "in des veredesnaams" is nu neerslagkalk? ::)
Iemand een idee? :-\

De Baldadige Bij:
hm....
kalk die in regenwater zit en zich heeft afgezet op planten?

geen idee hahahaha :)
misschien heb ik het goed, maar waarschijnlijk niet  :-\

Fermentor:
wellicht bedoeld men er bentoniet mee? (veel gebruikt om wijnen e.d te klaren).

Draak:
Lijkt mij op bentoniet te slaan inderdaad.

Wat betreft de bramenmede staat er zoals De Baldadige bij al zei een hier een recept. Voor kersenmede kun je trouwens prima de bramen door kersen vervangen in het recept in mijn ogen.

Bijker:
Toch maar even verder gezocht en gevonden bij onze "huisleverancier" VAN DER KOOY JUBBEGA.

Neerslagkalk per zak 1000 gram.
Om de zuur graad met 1 gram per liter te verlagen is 0,666 gram per liter neerslag kalk nodig.
Deze manier van ontzuren heeft geen invloed op de smaak en laat geen waas achter.
Een erge zure most wordt meestal voor de gisting ontzuurd, bijvoorbeeld bij rabarberwijn.
De benodigde hoeveelheid kalk moet niet ineens of met wat water worden toegevoegd.
Dit levert alleen maar een felle koolzuurontwikkeling en het nodige schuim op.
Het is beter om de kalk in een klein beetje wijn om te roeren, deze hoeveelheid aan te vullen tot
een wat grotere hoeveelheid en daarna pas toe te voegen.
Het gebruik van neerslag heeft bij rode wijn geen invloed op de kleur.
Dosis: 6,6 gram per 10 liter geeft een vermindering van 1 gram per liter.
Dosis: 2 gram per liter voor rabarbersap.

In rabarber zit nl Oxaalzuur, en dat wordt ook toegepast om Varroamijt te bestrijden bij de bijen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie