Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken

Gereedschap steriliseren

(1/2) > >>

Isilme:
Een hele basic vraag! Hoe maken jullie je brouwgerief, flessen en gistingsflessen/vaten schoon?

Ik steriliseer al mijn spullen met Chemipro Oxi (koop ik bij de brouwbenodigdheden-winkel). Dit is echter vrij duur, maar ik vind dit product geweldig omdat het 1) super gemakkelijk is in gebruik, gewoon in heet water doen en laten werken 2) je het nadien niet moet omspoelen (al doe ik dat soms toch een klein beetje) en 3) het milieu-vriendelijk is.

Ik weet dat je ook met bleekwater, sodakristallen en Campden-poeder (sulfiet) kan steriliseren, maar dit heb ik zelf nog nooit gedaan.

Ik vul mijn mandflessen en gistingsvaten ook altijd compleet met de steriliserende oplossing (al het andere gerief laat ik dan ineens mee weken). Bij gistingsvaten en mandflessen van 30l moet ik dan echter wel heel veel product gebruiken. Heeft iemand hier een meer economische oplossing voor?

De Baldadige Bij:
ik gebruik sulfiet en daarna heel goed naspoelen dus.

Isilme:
Ik heb ook sulfiet nu (Campden), maar ik heb al verschillende methodes gelezen om het te gebruiken. Hoe doe jij het exact?

De Baldadige Bij:
Voor kleine dingetjes de wasbak met handwarm water en een lepeltje sulfiet vullen en alles er even inleggen en doorspoelen, en flessen vullen met wam water en een lepeltje sulfiet en schudden. En daarna alles dus heel goed afspoelen met warm en daarna nog eens met koud water.
En flessen voor het bottelen ook in een badje met sulfiet leggen.
En mandflessen die tijdelijk niet in gebruik zijn zet ik altijd weg met een laagje water (eventueel met wat sulfiet) erin.

Draak:
Meestal gebruik ik soda.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie