Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Logboek Arhodus eerste mede
Medeblander:
Wow, mooie Eind SG's! zoet maar niet te. Ben wel een beetje met Bulls eens, dat het handiger is om eerst helder te krijgen en daarna pas te bottelen. Maar, dat kan natuurlijk betekenen dat je fles een jaar lang bezet blijft. En als het nu terwijl het troebel is wel goed smaakt, boeie dan of het helder is? Je kunt ook zeggen dat het "Authentiek" is, zo'n troebele fles :D
Arhodus:
--- Citaat van: Bulls op oktober 13, 2011, 10:49:41 pm ---Je kan het toch beter helder laten worden voordat je het bottelt, want anders krijg je een laag drab op de bodem.
Wat die honing betreft, had je wellicht beter tegen de 2 kilo van 1 soort kunnen nemen. Of je maakt nu gewoon een blend :) Ik weet niet hoeveel in zo'n fles zit, maar wellicht kun je dan de 2 lichtste bij elkaar doen en die donkere aanvullen met gewone honing.
Vraagje, wat voor spul gebruik je als giststopper?
--- Einde van citaat ---
Excuus voor de late reactie, beetje druk met van alles.
Het is inderdaad niet zo fijn om een drab in mijn flessen te krijgen. Vandaar dat ik nog met één fles wacht, daar heb ik gisteren bentoniet in gedaan en laat het een maandje staan. De andere heb ik al wel gebottled (zat ook al maand lang bentoniet in) en die ziet er erg (en smaakt erg) goed uit!
Ja ik zou het er liefst geen blend van willen maken, wil nog even wachten ermee en kijken wat ik hier het beste mee aan kan.
Misschien een idee om elk fles te blenden met bijv. een wildhoning en het aanvullen met desbetreffende product om de smaak te verstevigen? Dus bijvoorbeeld bij de Lycee honing: Lycee honing+wildhoning+Lycee's erin?
Ik kon trouwens niet kiezen welke honing ik mee wou nemen, vandaar deze. Meer had hij van elk ook niet echt.
De giststopper die ik had gebruikt, is die van brouwmarkt!
@ Medeblander,
Dank! Zat eerst wel zorgen te maken over de SG's, maar vind het prima zo. Eentje is inderdaad licht zoet, de andere meer.."licht droog". Ben er moet ik zeggen wel tevreden over. Op naar de volgende batch!
Al moet ik nu wel bezig met het maken van een mooie label nog.
Bulls:
Ik zou geen wildhoning(woud?) gebruiken als vervanging/aanvulling omdat die zelf een te uitgesproken smaak heeft. Om de smaak van jou speciale honing te behouden zou ik het aanvullen met zo neutraal en zacht mogelijke honing die de originele smaak van de speciale honing niet overstemt.
En trouwens is honing van een bepaalde bloesem niet het zelfde als de smaak van diezelfde vrucht.
In elk geval succes met wat je ook besluit te maken.
Medeblander:
--- Citaat van: Bulls op oktober 24, 2011, 01:12:21 am ---Ik zou geen wildhoning(woud?) gebruiken als vervanging/aanvulling omdat die zelf een te uitgesproken smaak heeft. Om de smaak van jou speciale honing te behouden zou ik het aanvullen met zo neutraal en zacht mogelijke honing die de originele smaak van de speciale honing niet overstemt.
En trouwens is honing van een bepaalde bloesem niet het zelfde als de smaak van diezelfde vrucht.
In elk geval succes met wat je ook besluit te maken.
--- Einde van citaat ---
Helemaal mee eens. Wat de recepten betreft houd ik het ook altijd zo simpel mogelijk: Less is More. Als je een mede maakt moet je eigenlijk, net als bij het koken, afvragen wat de hoofd- en wat de bijsmaken zijn. Wil je de smaak van de lychee honing naar voren laten komen, moet je geen overheersende lycheesmaak toevoegen, want die onderdrukt dan de subtiele smaak van je honing. En andersom ook, de Lychee komt beter naar voren als je een zachte, subtiele of generieke honing gebruikt.
Een honingsoort die erg zacht en subtiel is, is Acacia honing. Ook vrij duur, maar ook erg mooi en zacht, die kun je dan ook erg goed gebruiken om je mede mee aan te zoeten. En anders heb je natuurlijk de eenvoudige Euroshopper (VLOEK! VLOEK!) honing, die smaakt prima, wordt onder de kostprijs verkocht (dus de Appie betaalt mee...) en heeft ook een wat generieke smaak.
Bulls:
--- Citaat van: Arhodus op oktober 23, 2011, 07:38:48 pm ---
De giststopper die ik had gebruikt, is die van brouwmarkt!
--- Einde van citaat ---
Ik heb gekeken op hun site maar kan het niet vinden, hoe heet het precies? Of beter nog kun je misschien een linkje plakken.
Ik hoop niet dat het iets met sulfiet te maken heeft. Of kaliumsorbaat.
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
[*] Vorige pagina
Naar de volledige versie