Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek
Logboek Arhodus eerste mede
Arhodus:
Hallo,
Ik zal hier mijn verslag doen over het maken van mijn eerste "homemade" mede!
Dinsdag 5 april
Zojuist mijn bestelling geplaatst bij de Brouwmarkt! Heb aardig een beetje zitten zoeken wat men nodig is voor het maken van..en wat ik zelf wil gaan gebruiken. Ik heb hierbij 3 gistflessen van elk 5 liter gekocht. Zo kan ik 2 mede's maken en heb ik 1 fles voor het hevelen. Nu nog op zoek naar een honingsoort en kijken welk soort water (fles) ik ga gebruiken.
De volledige bestelling.
Mijn doel is overigens om twee mede's te maken. Één, zo origineel mogelijk. De ander kan ik wat mee 'spelen', maar moet nog even kijken wat ik daar mee wil gaan doen. Ook nog even rekenen, mijn voorkeur voor alcohol percentage is toch wel tussen de 13 á 15%, licht zoetig.
Hieronder nog even een erg nuttig (vind ik persoonlijk) videootje voor het maken van mede. Dezelfde uploader van deze video heeft een erg leuke kanaal (met meer mede-video's) http://www.youtube.com/watch?v=c2ueyNQfnfE&l
Woensdag 6 april
13:00 - Bestelling ontvangen!
Vrijdag 8 april
13:00 - Bestelling ontvangen! (Hydrometer)
Verder alvast gekocht:
- 2,25 kg Sinasappelbloesem honing
- 2,25 kg Honing uit Assen (imker) (hah dan kan ik zeggen dat ik echt Assense Mede maak!)
- 12 liter Evian mineraal water (8 flessen)
Ik ben mij ervan bewust dat ik een beetje teveel heb uitgegeven, maar ja wat doe je er aan als je je eerste batch zo perfect mogelijk wilt maken :o.
Arhodus:
Zondag 10 april
Nou ik heb mijn eerste batch gemaakt! ;D
11:00 uur - Vloeibare gist van Wyeast (Dry Mead) uit de koelkast gehaald en even geacclimatiseerd.
12:00 uur - De gist een smack gegeven (betreft een smack pack) en zich laten ontwikkelen. Gewoon in de huiskamer op kamertemperatuur. Moet zeggen dat de zak niet echt opzwelde, maar volgens de beschrijving hoefde dat ook niet per sé.
14:24 uur - Verder ben ik toen bezig gegaan met het reinigen van al het materiaal met sulfietpoeder en een mespuntje citroenzuur. Tegen genoemde tijd was ik hier klaar mee en was ik klaar om het most te maken.
15:30 uur - Was ik klaar met mijn eerste batch/fles. Ik wou eerst de honing van de imker proberen, maar omdat het heel lang duurde voordat de honing vloeibaar werd, heb ik de sinasappelbloesemhoning maar in plaats gebruikt. Deze werd wel snel vloeibaar. Echter heb ik in plaats van 4 potten en één halve, alle 5 de potten gebruikt (2,25kg / 5 liter), dit was eigenlijk niet mijn bedoeling want ik had in gedachten om het, indien de mede te droog zou zijn, er dan wat meer honing door te gooien en het zo zoeter te maken. Maarja het zij zo. En ook net toen ik de honing bij het water in wou doen kreeg ik een telefoontje en kwam er een vriend aan de deur. Concentratie was toen wel een beetje weg en zo vulde ik 1 honing pot met een beetje water om te schudden en het rest-honing te pakken, echter had ik de deksel er niet goed op gedraait... >:(. Het maken van de most ging wel goed, echter vond ik het wel lastig om de temp. te meten met de kook thermometer.. heb toen maar het gas laag gezet en 20 minuten geroerd. Er was niet echt veel schuim dus heb misschien minimaal wat schuim verwijderd. Vervolgens de most afgekoeld door het in een bak koud water te plaatsen. Heb toen ook geprobeerd de temperatuur te meten, maarja vertrouwde dat ding niet zo, dus op een gegeven moment de most in de gistfles geschonken (eh?), wat meer mineraalwater erbij gedaan en vervolgens als een malle de fles geschud. Ik heb er verder geen toevoegingen erbij gedaan (alleen een theelepelgistvoedingzout) en hierna de gist "gepitched"!. Wel de helft van het zakje. Ik denk overigens dat dit nog te veel is voor één 5 liter fles, maar ik hoop dat dit niet zoveel uitmaakt? Maar wat stinkt dat zeg haha. heel zachtjes geschud en de dop met de waterslot erop gedaan. En toen een sigaretje gedaan met die maat van mij (heh was gestopt sinds juni '10 :'()
16:50 uur - Had ik mijn tweede 5 liter fles klaar. Dit ging allemaal wat soepeler dan de vorige. Ik had nu wat meer gekookt water gebruikt om de honing vloeibaar te maken en het deels er maar uit geschept. 2 kg / 5 liter gebruikt.
Ook heb ik geprobeerd om bij beide de Starting Gravity te meten, echter was dit een beetje lastig ivm verkeerde materiaal en geen testglas. Heb toen maar een touwtje en plakbandje op de hydrometer gezet en dit zo in de gistfles geprobeerd, alleen was er nu wel weer teveel schuim om het juist af te lezen. :o
Fles #1 - Sinasappelbloesemhoning
5 x 450 gr = 2,25 KG
SG = Ongeveer.. 1.130..?
Fles #2 - Honing Assen
4 x 450 gr + 1 x 200 gr = 2 KG
SG = Ongeveer.. 1.120..?
Vond het echt lastig om dit af te lezen, maar zal vanavond of morgenochtend nog eens een meting doen.
Maar nu maar hopen dat de gist zijn werk doet! Verder heb ik mijn flessen maar in de kelder gezet omdat deze
toch donkerder en koeler is dan mijn kamer, welke altijd erg warm is. Welke temperatuur is eigenlijk ideaal?
Ter afsluiting nog wat foto's! :o
Voorbeiding:
Hoooning hmm:
Reinigen:
Roeren most:
Jeej mijn batch:
Excuus voor de d, dt, tjes en de de en hetjes. Dat zijn niet mijn sterkste punten. :o
Big Daddy Bee:
Lekker enthousiast bezig zo te zien! Ben benieuwd om te zien hoe dit logboek zich gaat ontwikkelen :D
--- Citaat van: Arhodus op april 10, 2011, 05:54:08 pm ---Echter heb ik in plaats van 4 potten en één halve, alle 5 de potten gebruikt (2,25kg / 5 liter), dit was eigenlijk niet mijn bedoeling want ik had in gedachten om het, indien de mede te droog zou zijn, er dan wat meer honing door te gooien en het zo zoeter te maken.
--- Einde van citaat ---
In principe is dat ook het idee, je kunt namelijk wel bij droge mede honing toevoegen, maar niet bij te zoete mede honing eruit halen :) Als je de mede zo "berekent" dat hij ongeveer uit kan gisten met de starthoeveelheid honing (zodat je droge mede hebt, maar die wel op zijn alcoholtax zit) dan bepaalt de honing die je daarna toevoegt om aan te zoeten ook voor een groot deel de smaak (de andere honing is namelijk opgevreten).
Als je er meteen zoveel honing in doet dat het "inclusief aanzoeten" is, dan wordt de smaak ook meestal niet wat je verwacht (plus het risico dus van te zoete mede, maar goed, op een of andere manier zijn er toch altijd mensen te vinden die het weten te waarderen, aangezien de meesten van ons gewoon pure honing ook lekker vinden ))J )
--- Citaat van: Arhodus op april 10, 2011, 05:54:08 pm ---Concentratie was toen wel een beetje weg en zo vulde ik 1 honing pot met een beetje water om te schudden en het rest-honing te pakken, echter had ik de deksel er niet goed op gedraait... >:(.
--- Einde van citaat ---
Tja dat zijn zo de risico's van het vak ::) haha!
Big Daddy Bee:
Oh ik zie net pas je foto's verschijnen! Ziet er netjes uit.
Die rechtse fles zit vrij vol, als hij nou heel hard gaat gisten, moet je opletten dat hij geen schuim door het waterslot gaat persen, dan gaat het water er namelijk uit en krijg je een rotzooitje. (Je zult niet de eerste zijn die dat overkomt hier op het forum, en dit is ook niet de eerste waarschuwing die aan zo'n catastrofe vooraf gaat ;) )
Als je flessen koud zijn gisten ze minder hard (op stenen vloer in kelder, als je fles op de tocht staat o.i.d.), als je een paar hete zomerweken hebt, dan gaat het hard :) Wel moet je dan opletten dat het water niet uit het waterslot verdampt, dat heb ik namelijk een keer gehad toen ik een fles naast de verwarming had gezet, te tropische temperaturen zijn dus ook niet aan te raden.
Arhodus:
Ja klopt, over dat 'na zoeten', dat had ik inderdaad gelezen. Maar ja we zien wel wat het gaat worden. Dat de rechte zo vol zit, dat was een foutje.. Ik had namelijk eerst de fles bij gevuld met most en toen ik de gist wou toevoegen, kwam ik erachter dat het teveel zou zijn haha. Heb toen maar gewoon de gist er alsnog in gedaan. Is het handig om er alsnog wat uit te halen, en hoe kan ik dit het beste doen? Ik wou eerder al een wijndief kopen zodat ik makkelijk samples eruit kon halen maar het blijkt dat de wijndieven (van brouwmarkt) niet in deze 5 liter flessen passen. Ik heb wel een hevelslang, dus ik zou het daar ook mee kunnen doen denk ik?
Morgen ochtend zal ik kijken wat het suikergehalte is. Ik heb wel een hydrometer, maar geen testglas. >:( (kwam erachter dat ik beter de hydrometer MINI had kunnen kopen incl. testglas, maar ja heb nu al deze) Is het veilig om de hydrometer gewoon in de gistfles te laten zakken? (Ik heb er een draadje en tape op de punt geplakt, zodat, mocht die te laag zakken, ik hem er nog gewoon uit kan vissen.. :o Maar met de hydrometer testen, vervolgens schoonmaken met sulfietpoeder (en goed enkele keren afspoelen) en dan de andere fles testen.. is dit veilig?)
Verder valt het mij op dat er in de rechterfles al kleine belletjes ontstaan, dit zijn er meer en gaat sneller dan de linker. Ik denk dat dit komt omdat ik in de rechter, voordat ik gist toevoegde, er gistvoedingzout in heb gedaan en dit goed heb geschud, terwijl ik in de linker nog wat gistvoedingzout heb toegevoegd nadat ik de gist erin had gedaan. Had deze linker fles dan ook heel matig geschud. Ik had ook nog vitamine B1 tabletten gekocht, deze zou ik ook nog kunnen gebruiken, mocht het echt langzaam gaan.
Trouwens wat je zegt dat de gist sneller werkt in een warmere omgeving, is het anders misschien handig om de (linker) fles in mijn eigen kamer te plaatsen. Het is hier namelijk wat warmer dan in de kelder.
Veel vragen, excuus hiervoor. Zijn toch weer van die dingen waar je naderhand pas achter komt :o
Haha ik vind trouwens deze smiley ( :o ) echt tof!
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie