Onze leden maken mede (en bier!) > Mede (en andere brouwsels) logboek

Big Daddy's Brew - Een clandestien mengsel van restjes honing en fruit

<< < (5/7) > >>

Medeblander:
Omdat je binnen een a twee maanden al het volle effect van het eikenhout krijgt (vooral aan't begin)! Je kunt natuurlijk het vat daarna schoonmaken en uitdrogen (met groot gevaar dat het gaat rotten en/of lekken) of vullen met sulfietwater (en elke paar weken 10 liter op eik gerijpt sulfietwater weggooien), maar beter en leuker is om het gewoon gevuld te houden met mede :)

Bulls:
Maar wijn laten ze toch gewoon de volle 2 tot 3 jaar rijpen in het vat? Waarom zou je dat met de mede niet kunnen doen.
Dus in plaats van in flessen rijpen in het vat. En daarna pas bottelen voor direct gebruik.

Medeblander:
Wijn laten ze meestal in vaten van 225 liter rijpen, daar kan dat ook best. Gezien de meesten hier maar kleine hoeveelheden maken (5-25 liter per keer) is een vat van 10 liter logischer, alleen die heeft een grotere verhouding Oppervlakte/Inhoud. Dus, meer vierkante meter eikenhout per liter mede, waardoor de mede sneller eikenhoutsmaak opneemt en je veel sneller klaar bent met het rijpen op vat.

Wat jammer is, omdat rijpen op vat lekkerder en sneller is dan rijpen op fles.

Bijker:
Echt bottelen is zonde van het werk. (of te lui?  ;) )
Tenzij je er handel van maakt of voor weggeven.
Wanneer een fles van 25 liter gereed is wordt die overgeveld in 1 * 5 liter en 2 * 10 liter.
Als de voorraad mede  ))J op is en de 5 liter goed helder / geklaard is en "uitgegegist" dan vul ik er 7 0,75 liter flessen mee.
Als die 7 op zijn wordt de 10 literfles overgeheveld in de 5 liter en weer in 7 * 0,75literfles.
Zo blijft de "bulk" van de mede in de grote fles narijpen en staan er ook geen kasten vol met gebottelde flessen.
Als het dan heel erg goed/lekker is, dan worden er een paar apart gelegd voor "later" .
Maar ieder drinkt/maakt/ontwerpt zijn eigen manier van mede, en dat is dan weer een tip voor mede-medemakers 8)

Bulls:
Wat is het verschil in rijping als het net zo lang in een fles blijft voordat hij opgedronken wordt? Als je gelijk die 25 liter bottelt in ~33 flessen dan blijven ze toch net zo lang in de fles als dat je ze anders in de grote flessen laat zitten.

Mij lijkt het juist leuk om allerlei gebottelde flessen hebben staan met verschillende soorten mede en data. (jaargang wil ik het nog niet noemen aangezien ik pas begonnen ben) En je hebt de gistingsflessen weer over voor een nieuwe batch, hoe eerder vrij hoe beter.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie