Ja maar dan niet "schudden" zoals je een spuitbus verf zou shudden voor gebruik
beter meer heen en weer dan op en neer, zodat de inhoud gaat draaien enzo, met een 5 literfles is dit prima te doen als hij niet te vol zit, voor grotere flessen is dit steeds minder veilig.
Bij wijn maken trouwens moet je de most ook regelmatig roeren, ze waarschuwden ons alleen dat er geen fruitvliegen bij mochten komen, maar als je gewoon een goed schoongemaakte roerstaaf o.i.d. hebt zou dat verder geen probleem moeten zijn. Natuurlijk moet je niet in de fles niezen enzo.
Even de stop van de fles om te roeren is trouwens geen probleem ook, als de fles redelijk vol zit en hij is nog goed aan het gisten, dan is het beetje lucht wat erbij komt zo weer weg zodra je het waterslot terug zet. Lang lang geleden maakten ze zelfs drank in open vaten, als je gewoon probeert netjes te werken heb je weinig risico. Ik heb maar 1x meegemaakt dat een fles mede "per ongeluk" helemaal fout is gegaan (gelukkig maar 3 liter ofzo) en dat was omdat ik er veel te laat achter kwam dat op een gegeven moment al het water uit het waterslot verdampt was
De andere flessen die mis gingen waren experimentele recepten
Maar leuke draad hier van een nieuwe medemens
Post hier vooral hoe het gaat, dan kunnen we je waar nodig tips geven aangezien je voor het eerst aan de slag bent! Foto's ook altijd goed, dan kan iedereen mooi profiteren van de info hier en betere mede maken