Honing > Toepassingen

Honing oogsten

<< < (4/7) > >>

De Baldadige Bij:
http://www.debaldadigebij.nl/wat_is_honing.html

nou dit!
ben nog bezig met je andere berichten en de foto's, staan er zo ook op :)
Kunnen mensen het op de website lezen. Daarom vroeg ik je toch ook om wat te schrijven?

en nu ook:
http://www.debaldadigebij.nl/honing_oogsten.html

Bijker:

--- Citaat van: De Baldadige Bij op februari 16, 2011, 06:18:02 pm ---hey, maar als er dan gisting gaat plaatsvinden... dan krijg je dus mede toch???


--- Einde van citaat ---
Niet helemaal juist.
Wanneer je gegiste honing wilt gebruiken voor mede zal je het eerst moeten verhitten tot zeker 80gr C.
Dat is noodzakelijk omdat er "verkeerde" gisten zijn ontstaan en die moeten eruit!
Welke soorten dat zijn moet een expert maar uitleggen, want dat is nu weer hogere chemiekunde! ;)

Bijker:
Na een week roeren is de honing gereed om in de pot te doen.
We gebruiken hiervoor natuurlijk schone en het liefst nieuwe glazen potten.
Meestal worden potten van 450gram gebruikt.
De potten worden op de kop gereed gezet om efficient te kunnen werken.
Het op de kop zetten van de potten voorkomt dat er eventueel vuil of stof in de potjes terecht kan komen.



De potten worden gevuld door ze iets scheef te houden zodat er zo weinig mogelijk luchttoetreding is.
En het voorkomt ook dat er luchtbelletjes in de pot ontstaan.

De potten worden tot iets onder de lasnaad van de pot gevuld voor het juiste gewicht en uiteraard dezelfde hoeveelheid in de pot te hebben.


Een deksel erop, en dan wel een nieuwe gebruiken .
Gaan we straks nog een mooi etiket opplakken.

Bijker:
Soms is het mogelijk om ook echte raathoning te oogsten.
Dat lukt als er een sterk bijenvolk is en er een goede dracht is.
De bijen hebben de was gebouwd en heeft een zachte en dunne structuur.
De was kan zo worden gegeten en smelt haast op de tong.
Dan moeten die bijtjes ook nog eens meewerken om de raat perfect te bouwen en te vullen.
Wanneer dat niet lukt kan je de raat in stukjes snijden en als raatbrok in honing verwerken.



Zo'n raampje is wel niet prachtig uitgebouwd maar prima om raatbrokken uit te snijden.
Je smult je de vingers bij af. Vooral de stukjes die er over blijven worden direct "weggewerkt" 8)
Raathoning is een ware delicatesse!


De mooi gesneden stukken raat verdwijnen in de pot en worden met honing afgevuld.
Het mooiste is om een vloeibaar blijvende honing te gebruiken, want wanner de bijgevulde honing snel kristalliseerd zie de brok niet meer.
Maar daar krijgt het de tijd niet voor, bij mij is dat het eerste op! ;D

Bijker:
Om de potjes nog verkoop gereed te maken, tenzij je alles zelf opeet! komt er nog een etiket op de potjes.
Dat etiket moet aan een aantal voorwaarden voldoen bij verkoop van het product.



Naam en adres van de imker, Nederlandse honing, het gewicht en de productiecode moet vermeld worden.

Het mooiste is natuurlijk als je ook nog eens zelf de etiketten ontwerpt en maakt.
Het opplakken moet ook netjes gebeuren zonder plak- of lijmresten, kreukels, ezelsoren of vlekken.
En het moet er ook recht opzitten.

Ook de pot met raatbrok krijgt zijn/haar eigen etiket.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie