Als veel lezeres, en wel bij jullie in de bieb aanwezig, is
A Book of Honey uit 1980 van Eva Crane aan te raden.
Zij heeft daarin een aantal (voedings)stoffen beschreven die in honing zijn gevonden waarvan een aantal in geen enkel ander voedingsmiddel bekend of gevonden zijn.
Door de samenstelling van honing die afhankelijk is van veel factoren als dracht, klimaat en omstandigheden zal honing nooit als medicinaal kunnen worden geregistreerd.
Maar een groot probleem zit er aan te komen dat door vervuiling met fijnstof, pesticiden, herbiciden, fungiciden, neonicotines, glyfosaat, zware metalen en nog een waslijst van dat spul, deze steeds vaker bij serieuze onderzoeken in honing worden gemeten.
En die krijgen niet alleen de bijen naar binnen bij het voeden van hun larven, maar ook wij als imkers en de consument.
Er zijn al onderzoeken en rapporten die honing benoemen als
Sweet Poison en daar wordt ik af en toe niet bepaald vrolijk van.
Wellicht ook een oorzaak van de ziekten/sterfte/verdwijnen van bijenvolken.
Maar laten we het hier maar wel gezellig houden