De samenstelling van honing is in de loop van het jaar, en dan bedoel ik vanaf het voorjaar tot de laatste dracht niet gelijk.
Voorjaarshoning kristalliseert heel erg snel, soms al wel in de raat wanneer de imker te lang wacht met oogsten.
Het vochtgehalte van honing mag niet boven de 20% uitkomen, niet alleen dat deze honing snel zal gaan gisten maar is volgens het honingbesluit ook niet toegestaan. Uitzondering is heidehoning wat maximaal 23% vocht mag hebben.
Bij 17% vocht zal honing niet gaan gisten en de meeste honing heeft een vochtpercentage van 18 - 19%.
Het vochtgehalte wordt gemeten met een refractometer.
Wat zit er verder in de honing?
Aan suiker zijn de gemiddelde waarden vruchtensuikers 38,2%, druivensuikers 31,3%, sacharose 1,3% en maltose 7,3%.
Verder nog hogere suikers, vrije- en totaal zuur, enzymen diastase/amylase 20,8 als absolute waarde, as, mineralen en nog circa 300 stofjes zijn uit onderzoek gevonden. En natuurlijk ook nog pollen.
pH waarde ligt als gemiddelde op 3,91
Honing die bij de super is aangekocht en vloeibaar blijft is behandeld, gepasteuriseerd, verhit of gefilterd en zal een laag, tot geen enzymgehalte hebben.