Honing > Bijen en Imkers
Ik ga een cursus volgen!
Isilme:
Hoera :) Ik ga een cursus imker volgen bij de plaatselijke gilde! Voor 10 euro krijg je 8 lessen, waarvan 6 praktijk én op't laatste een bijenvolkje als je daar zin in hebt :)
De Baldadige Bij:
oh wat gaaf! ik wil ook een keer een imkercursus doen... en bijen houden natuurlijk.
heb alleen geen plaats voor bijen, en daar worden mijn buren ook niet blij van denk ik als ik het wel ga proberen.
Bijker:
Dat is een mooi bericht, een mooie bezigheid, zal er geen spijt van krijgen.
Heb je al een mooi plekje waar je je volkje kan plaatsen?
Hou je ons op de hoogte van je lessen, je wetenswaardigheden en voortgang?
Probeer wel al op tijd dat volkje te krijgen, zal een zwerm of aflegger zijn, eind mei!
veel plezier alvast.
Isilme:
Je krijgt het volkje op't einde van de lessenreeks, in augustus. Ik ken er niks van (nog niet!) dus ik weet niet of dat een goed tijdstip is. Natuurlijk gaan ze je ook geen volkje geven op een slecht moment (denk ik toch...). Van de imker uit de buurt kan ik al een kast hebben en zijn materiaal lenen of dubbel materiaal overkopen :) Ook heb ik een bijenverzekering voor als er "iemand tegen één van mijn bijen zou botsen". Vreemd dat je hiervoor verzekerd moet zijn, waar gaat de wereld naartoe...
De imker hier uit de buurt heeft al gezegd dat ik mijn kastjes wel bij hem in de buurt mocht zetten. Mijn ouders hebben ook een hele grote tuin, dus daar kan ik er ook wel één kwijt. Zelf hebben we geen tuin spijtig genoeg, maar dat komt wel. En daar zijn de bijen ook welkom natuurlijk :)
Ik ga alles zo natuurlijk mogelijk willen doen, haast biologisch (natuurlijk kan ik niet 100% bio want dan moet je ook zoveel kilometer verwijderd zijn van bespoten velden enzo). Ik bedoel daarmee dat ik mijn volkje op de biologische manier wil houden en verzorgen. Wat zijn daar de regels omtrent?
Bijker:
Isilme, wanneer start de theorie?
Probeer je van te voren al eens in te lezen en te leven in de theorie van het imkeren door het aanschaffen van wat boeken.
Je kan(maar dat hoeft niet, anders zeggen ze dat ik reclame maak.... ;D ;D) eens op mijn webpagina kijken, onder les- en informatiemateriaal staan de eerste 4 theorielessen van een beginnerscursus, als je die door leest ben je alvast van een heleboel op de hoogte en dat is belangrijk als basis.
In augustus een volk krijgen lijkt me niet goed, dat volk moet dan al flink groot zijn en er moet worden gestart met in het invoeren voor de winter. en zonodig een eerste behandeling tegen varroa.
Het mooiste is om met een klein aflegger- of zwerm te beginnen. En dan wel een rustig volkje, want zwerm- of steekduivels kunnen een reden zijn om het niet zo'n geslaagde bezigheid te vinden. Vergelijk het maar kort met de aanschaf van een valse hond die niet wil luisteren! :o
Biologisch, is een vehaal en een wereld op zich, in Nederlaand is een BDimkervereniging, dan werk- en denk je geheel anders in de wereld van de immen, andere behuizing, natuurbouw, werken in de bijen volgens de BDzaaikalender, invoeren met honing en niet met suikeroplossing. enz.
Je zal je vaak verwonderen over de bijenwereld. Zorg voor een goede mentor, iemand waarbij je terecht kan voor vragen zonder eigen gewin, en waar je goed mee overweg kan met vragen en probleempjes.
Mijn mentor zei jaren terug al, bijenhouden leer je nooit, bedoeld te zeggen zij bepalen en verwonderen en zorgen steeds weer voor verrassingen en dat is dan de charme van het imkeren.
Maar mooi is het!
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie