Ik zou graag een braggot maken (mix tussen bier en mede!). Ik wil een amberkleurige braggot met een lekker hoparoma en een honingsmaak, maar niet te zoet. Dit is wat ik tot nu toe heb samengepuzzeld:
5l recept - eerste fermentatie in een 10l fles :
400g amber malt extract
475g klaverhoning
400g caramelized amber malt
280g lavendelhoning
75g geroosterde gerst
75g tarwe
20g hop
theelepel Iers mos
WYEAST 3724 BELGIAN SAISON ALE gist
Hoe ik het net ga aanpakken weet ik ook nog niet juist. Ik dacht de gekneusde granen 30min te laten koken met de helft van de hop. Daarna de andere helft van de hop toe te voegen samen met het Ierse mos en dit nog 15min te laten koken. Zeven in mijn gistingsvat, honing bijvoegen en schudden als een bezetene om 1) te mixen en 2) te beluchten. Daarna de gist bijvoegen als de most op temperatuur is en waterslot erop. Na eerste hevige (hopelijk) gisting overhevelen naar een 5l fles en dan weet ik het niet zo goed... Helemaal laten uitgisten zoals wijn of eerder als bier behandelen.
Ideeën, opmerkingen, tips?