Onze leden maken mede (en bier!) > Zelf mede maken
helder worden
Greetje Keizer:
Hoe lang duurt het voordat de mede helder wordt?
Groetjes Greetje
De Baldadige Bij:
oh ik hoor hier iemand 6 jaar roepen :)
geen idee, verschilt per mede, soms wordt het best snel helder, en soms lijkt het wel nooit helemaal helder te worden.
Isilme:
Je kan bentoniet gebruiken: http://www.stormthecastle.com/mead/articles/bentonite-and-mead-making.htm als het echt niet wilt lukken of snel moet gaan. Anders zou ik gewoon de mede koud zetten (ijskast of nu in een onverwarde ruimte; wel MET waterslot) en tsja, geduld hebben :-) Geduld is het belangrijkste ingrediƫnt bij mede maken ;-)
Isilme:
Wel goed de gebruiksaanwijzing volgen btw: http://www.brouwland.com/setframes/?l=&to=http%3A//www.brouwland.com/shop/product.asp%3Fcfid%3D28%26id%3D124%26xin%3D1%26src%3Dbentoniet%26dt%3D24&shwlnk=0
De Baldadige Bij:
Ik zou niet te snel rommel gebruiken om je mede te klaren. Als ie niet helder word kan ie nog steeds lekker (troebele appelsap smaakt immers ook veel beter dan heldere) zijn. Wil het niet vanzelf klaren, of gaat het te langzaam naar je zin, naja ik zou het dan gewoon troebel drinken.
uit het boekje 'zelf wijn maken' van c.j.j. Berry:
"Als niets helpt, probeer dan eens banaan. Hoe het werkt kan ik niet verklaren, maar de resultaten zijn soms verbluffend. Neem 500 g zwart geworden banaan, pel die en kook ze in 0,5 liter water. Zeef het sap en doe 100 ml bij elke 5 liter troebele wijn."
Navigatie
[0] Berichtenindex
[#] Volgende pagina
Naar de volledige versie