Mede > Mede in de media

Influence of pollen addition on mead elaboration: Physicochemical and sensory ch

<< < (3/4) > >>

Poppe:
Ik vind de smurfenpis in de smurfen mede toch nog echt het toppunt!

De Baldadige Bij:

--- Citaat van: Isilme op januari 05, 2011, 01:26:53 pm ---Bijenpollen worden verkocht als voedingssupplement (althans bij ons in de bioshop en ook wel bij de imker). Ik zie dan ook niet meteen een probleem met het toevoegen van pollen aan je mede.

In het artikel wilden ze specifiek nagaan of pollen in mede gebruikt kunnen worden als fermentatie-hulp (In this study, we evaluated the results of adding pollen at concentrations ranging from 10 to 50 g/l as a fermentation activator to improve the fermentation kinetic and the quality of meads.).

De auteurs vonden dat pollen inderdaad het fermentatieproces en andere componenten van de mede verbeterde:
The results showed that pollen addition improved fermentation rates, alcohol yields, and the final characteristics of meads. An increase in the volatile contents of the meads and an improved sensory profile was observed with pollen addition; however, this improvement was not correlated with the concentration of pollen.

Het is een welgekend probleem dat honing niet meteen de beste voedingsbodem is voor gist (qua nutriƫnten en wegens zijn schimmelwerende eigenschappen). Daarom wordt er aan mede meestal ook fruit toegevoegd, maar als je een "pure" mede wilt maken, moet je (zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet) gistvoeding toevoegen. Als ik gistvoeding zou kunnen vervangen door een natuurlijk bijenproduct, namelijk pollen, dan zou ik zeker het laatste prefereren.

--- Einde van citaat ---

Heb je dit inmiddels al geprobeerd Isilme? Ik stond vandaag met een potje pollen in mijn handen, maar vroeg me af of je dat dan moet oplossen eerst, of wat en hoe? Dus ik heb hem nog maar even laten staan in de winkel en toch een theelepeltje gistvoedingszout in mijn brouwsel gegooid.

Maar de volgende keer wil ik eigenlijk wel pollen gaan gebruiken. Als ik weet hoe het moet dan, hoeveel en dat soort zaken.

Isilme:
Ik heb het geprobeerd en het werkt enorm goed om de gisting op gang te brengen en de gistjes te voeden ;D Qua smaak kan ik nog niets zeggen, de mede staat nog te rijpen. Het geeft ook een erg mooie kleur aan je mengsel!

De Baldadige Bij:
ah kijk aan, dan ga ik ook een potje pollen halen :)
maar lost het op ofzo? of blijven het korreltjes?

Isilme:
Ik heb het opgelost in de most toen hij nog goed heet was (ook qua steriliseren enzo). Het lost goed op :-)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie