Artikel nog wel niet gelezen ga ik nog een dezer dagen doen.
Maar wel een reactie.
In veel recepten staat dat de honing in het water aan de kook moet en dan ontstaat er dus die schuimlaag.
Die schuimlaag zijn pollen en wasdeeltjes.
Tijdens dat koken gaan de pollen dus stuk en zullen grotendeels verdwijnen.
Die er eventueel nog achter blijven zullen ook als bezinksel neer dalen en bij hevelen achter blijven in de fles/fust/vat.
Het aandeel pollen in mede zal dus nauwelijks meetbaar zijn.
Zodra ik een fles overhevel of wat aftap zal ik een preparaatje maken en eens kijken wat ik zelf terug kan vinden.
Van de honing maak ik regelmatig een preparaat om het pollenbeeld en aanwezigheid te zien.
Indien belangstelling kan je hier eens kijken wat ik er mee doe:
http://www.bitsandbees.nl/pollenanalyse.htmIn honing, maar dan wel van de imker, zitten wel veel pollen die ook een goede uitwerking kunnnen hebben op allergieen maar dat is een ander verhaal die op andere fora meer vertellen.
Honing uit de super heeft in de meeste gevallen dus veel minder pollen en enzymen.
En om (vreemde en onbekende) pollen weer aan je mede toe te voegen?
Dus beslis ook zelf maar waar je de basis haalt voor je eigen mede!